Mogelijk weer staking van Spaanse vrachtwagenchauffeurs

De voorzitter van het Platform voor de Verdediging van de Spaanse Transportsector, Manuel Hernández, gaf in een video, die de leden van het Platform dinsdag toegestuurd kregen, aan het voornemen te hebben om de staking die in april werd opgeschort weer aan te vatten.

Na 20 dagen de economie van het land meer in de greep te hebben gehouden dan verwacht, besloot het Platform op 2 april om de staking tijdelijk op te schorten, maar niet af te blazen. De opschorting kwam er nadat het ministerie van Transport en het Nationaal Comité voor het Wegvervoer (CNTC) een overeenstemming hadden bereikt over een hulppakket, inclusief een tegemoetkoming van 20 cent per liter brandstof en de belofte van het ministerie om vóór 31 juli een voorstel in te dienen voor een wet die zou verbieden dat vrachtwagenchauffeurs met verlies werken, in de geest van de reeds van kracht zijnde Voedselketenwet ten gunste van de land- en tuinbouwsector.

Deze wet is de belangrijkste eis van het Platform en de reden waarom het nu denkt aan een voortzetting van de staking. Het Platform zou afgelopen dinsdag een ontmoeting hebben met de algemeen directeur van Transport, Jaime Moreno García-Cano, die zou informeren over de vooruitgang van het wetgevende initiatief. De bijeenkomst werd echter geannuleerd. Een andere vergadering met de CNTC ging echter wel door en werd ook bijgewoond door de secretaris-generaal van Transport, María José Rallo. De afgevaardigden van het ministerie legden er de vorderingen van het wetsontwerp voor, terwijl de transportsector bij monde van de CNTC meer hulpmaatregelen eisten voor de sector.

Hernández stelde in zijn video dat ze ervan uitgaan dat er geen ontmoeting meer zal plaatsvinden met het Platform en dat er om die reden weer voorbereidingen getroffen worden om na 30 juni de staking te hervatten die op 2 april werd opgeschort.

Het Platform wijst er nogmaals op dat de CNTC, de als legitiem beschouwde vertegenwoordigende instantie van de sector, niet de gemiddelde vrachtwagenchauffeur vertegenwoordigt. "We zullen de overeenkomsten die met deze organisatie worden getekend niet aanvaarden, alleen de akkoorden die we zelf onderhandelen", zei Hernández.

Bron: larazon.es


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven