Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Consumptie van pruimen naar hetzelfde niveau als druiven"

Pruim is een belangrijke fruitsoort in Extremadura, het teeltgebied bij uitstek in Europa, hoewel hij nu om verschillende redenen aan waarde en marktaandeel inboet.

"Naast het feit dat er nog steeds een overvloed aan rassen met weinig smaak op de markt is, is een andere oorzaak van het waardeverlies van de pruim het voortijdig oogsten van het fruit, ook al is het de markt zelf die daarop aanstuurt", vertelt Luis Aliseda, directeur van de R&D-afdeling van Viveros Provedo, een veredelaar uit Extremadura. "Het is een terugkerend probleem dat zich helaas de afgelopen jaren te vaak heeft voorgedaan en het lijkt erop dat er ook dit jaar veel fruit te vroeg zal worden geplukt door het algemene gebrek aan steenfruit in Spanje. Toch begrijp ik dat het moeilijk is voor een teler nee te zeggen wanneer de markt de vraag stelt en de prijzen aantrekkelijk zijn, want in de loop van een seizoen is er nooit zekerheid van een stabiele afzet."


Pruim van het ras Ariel

"De retailers proberen vaak lang houdbare producten in het schap te leggen, wat eigenlijk irrationeel is, want het gaat hier om bederfelijke producten. Pruim moet concurreren met meloen en watermeloen, maar ook met andere steenfruitsoorten. Als de consument dan een pruim koopt en ontgoocheld raakt, zal hij op zoek gaan naar alternatieven. Dit gebrek aan smaak heeft de afgelopen jaren geleid tot een aanzienlijk marktverlies. Een flink aantal pruimenpercelen is de voorbije jaren gerooid vanwege te weinig winstgevend", vervolgt Luis Aliseda.


Pruim van het ras Extreme Ariel

Het bedrijf werkt al jaren aan een rassenprogramma met kruisingen tussen pruimen en abrikozen, want zo hoopt het de smaak voor de consument te behouden, de teler een rustieke en productieve plant ter beschikking te stellen en de retail een stevige fruitsoort te bieden.


Pruim van het ras Extreme Mulan

"We zijn net klaar met een serie smaakvolle rassen, die een minimale Brix van 17 graden halen, een sterk aromatische component hebben en geoogst worden van eind juni tot eind september. De rassen volgen elkaar op in de oogst met telkens een verschil van één of twee weken. Het zijn voornamelijk roodvlezige rassen, maar er zijn ook rassen met geel vruchtvlees. Wanneer het ras een buitengewone smaak biedt, verliest de kleur van het vruchtvlees immers aan belang", stelt hij. "We willen de consumptie van pruimen op hetzelfde niveau brengen als dat van druiven of meloenen. We willen de consument zekerheid bieden", voegt hij eraan toe.

Het verloren marktaandeel van gele pruimen herstellen
Een andere belangrijk aandachtspunt van Viveros Provedo is de geelschillige pruim, een klassieker onder de telers van Extremadura, hoewel de sector jarenlang rassen met een te zure smaak heeft aangeboden.

Pruim van het ras Blondy Late

"We hebben de zuurgraad verlaagd en de Blondy-lijn gecreëerd, met rassen als Blondy 79, een vroeg ras, en Blondy Late, een zeer laat ras. Deze rassen flankeren het succes van de Golden Globe en Sun Gold, die beide niet slecht zijn als ze op het juiste moment worden geoogst. Dus hebben we Golden Japan vervangen door Blondy 79, een ras met grotere maten dat eerder wordt geplukt en een goede smaak heeft. Blondy Late, dat een buitengewone smaak heeft, sluit het seizoen in september af", zegt de directeur van de R&D-afdeling van Viveros Provedo.

"We willen de verloren markt voor gele pruimen terugwinnen. Met deze rassen willen we de zwakke punten van de huidige rassen op de markt corrigeren, zoals het probleem van de beschadiging van de schil tijdens de oogst en bij verwerking in het pakstation. Dat is ook de reden waarom veel bedrijven de pruimen in de boomgaard zelf verpakken. Onze nieuwe rassen zijn beter bestand tegen het transport op de sorteerbanden, aangezien de schil erg stevig blijft, ook van het rijpe fruit."

Het bedrijf werkt aan het completeren van de lijst met rassen voor een volledige oogstkalender. "We hebben er de voorkeur aan gegeven om te beginnen met het aanvullen van wat goed is op de markt, door de beschikbaarheid uit te breiden met meer kwaliteit", benadrukt Luis Aliseda.


Pruim van het ras Suprangelex

Suprangelex, kompaan van de reeds bekende Angeleno
Een andere grote pruimennoviteit van Viveros Provedo is de lancering van het ras Suprangelex. Deze pruim vormt een aanvulling op de reeds bekende Angeleno.

"Suprangelex is identiek aan Angeleno wat betreft houdbaarheid, maar is groter, heeft een meer afgeplatte vorm en een hogere Brix van ongeveer 17 graden. De rijping vindt zo'n 15 dagen later plaats. In geen geval vervangt hij Angeleno, maar verlengt hij diens seizoen."

Voor meer informatie:
Luis Aliseda
Viveros Provedo, S.A.
Tel.: +34 629 237 883 (Spanje)
aliseda@provedo.com 
www.extremebyprovedo.com 
www.provedo.com 

Publicatiedatum: