"Diepgevroren aardbeien in trek vanwege stabiele prijs"

Veel Aziatische klanten zijn bekend met ananas uit de Filipijnen en Taiwan, maar weinigen weten dat Indonesië jaarlijks ook grote aantallen ananas exporteert. Wat veel mensen eveneens niet weten, is dat er in Indonesië ook op grote schaal aardbeien worden geteeld. 

Stevan Budi is directeur van Frozen Fruits. Het bedrijf beschikt over een ananasareaal van 7.834 hectare in Indonesië. "In Indonesië wordt jaarrond ananas van hoge kwaliteit geoogst," vertelt Stevan. "De beschikbaarheid van Indonesische ananas is groot, vandaar dat ons bedrijf haar fruit niet op de lokale markt afzet, maar zich uitsluitend op de export naar overzeese markten richt."

China en de VS zijn de belangrijkste exportmarkten voor het bedrijf. "Internationale fruithandelaren hebben momenteel met diverse uitdagingen te maken. De vrachttarieven zijn hoog en we moeten deze hogere lasten met de klant delen." 

Wat betreft de exportaantallen zegt Stevan het volgende: "We werken met vaste verkoopkanalen, waardoor de impact van de pandemie op onze verkopen kleiner was. Momenteel ligt de FOB-prijs van een karton ananas (10 kilo) rond de €11,36. Deze prijs is zo'n 10% hoger dan vorig seizoen."

Aardbeien
Naast ananas is Frozen Fruit dit jaar ook begonnen met de export van diepgevroren aardbeienproducten. "Indonesië staat bekend om de teelt van exotisch fruit, maar wat veel mensen niet weten is dat er hier ook op grote schaal aardbeien worden geteeld. Vanwege de hoge zeevrachttarieven en de grote afstand van Indonesië tot overzeese markten worden er geen grote aantallen verse aardbeien geëxporteerd. Indonesië telt echter wel veel fabrieken waar aardbeien tot diepgevroren producten worden verwerkt," legt Stevan uit. 

"Sinds maart exporteren we diepgevroren aardbeien. We kopen lokaal verse aardbeien in en verwerken deze in onze eigen fabriek," legt Stevan uit. "Tot nu toe is Zuid-Korea onze enige exportmarkt. We exporteerden al 110 kilo diepgevroren aardbeien naar deze markt. Ons product wordt verkocht aan fabrieken waar jams en sappen worden geproduceerd. Sommige fabrieken geven de voorkeur aan diepgevroren fruit omdat het langer houdbaar is en gemakkelijker te vervoeren en verwerken is. Diepgevroren fruit wordt tegen een relatief stabiele prijs verkocht. De exportprijs van aardbeien in bulk bedraagt ongeveer €1,73 per kilo."

Het hoofdkwartier van Frozen Fruits is gevestigd in UD Citra Tama Jaya. Naast verse ananas en diepgevroren aardbeienproducten exporteert het bedrijf ook diepgevroren ananasproducten en verse mangosteen.

Voor meer informatie:
Stevan Budi
Frozen Fruits
frozensfruits2016@gmail.com


Publicatiedatum:
© /Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven