Hondurese bevolking bestrijdt droogte en armoede met cashewnotenteelt

Een groep gemeenschapsleden in het droge zuiden van Honduras diversifieert zijn gewassen om zich aan te passen aan de klimaatcrisis. Leden van de coöperatie telen naast maïs cashhewnoten in het zuiden van Honduras. Cashewbomen hebben niet veel water nodig en verbeteren de bodemgesteldheid. Bovendien zorgen ze voor een inkomen voor de mensen in Choluteca, Honduras.

El Triunfo ligt in de droge corridor, een gebied in Midden-Amerika dat delen van Honduras omvat, evenals El Salvador, Nicaragua, Guatemala en Costa Rica. "De droge corridor heeft grote problemen in termen van kwetsbaarheid voor klimaatverandering," zegt Danilo Manzanares, coördinator van de Mesa Seguridad Alimentaria y Nutricional, een stuurgroep die oplossingen zoekt voor de droogte in het zuiden van Honduras. "Alles overstroomt, of het is het tegenovergestelde; het regent niet. Het is verschrikkelijk, en het wordt alleen maar erger."

Als reactie daarop schakelen meer mensen in de regio over op cashewbomen en oogsten ze de noten, legt Manzanares uit. "Het is een aanpak die het Wereldvoedselprogramma (WFP) bepleit voor degenen die in de regio met grote voedselonzekerheid te kampen hebben," zegt Gustavo Tábora, veldmonitor van het WFP in Choluteca. "Het is beter om een mix van gewassen te verbouwen omdat de grond diversiteit nodig heeft. Maïs put na verloop van tijd de bodem uit. Je moet alternatieven zoeken en geven, zodat de mensen in hun eigen onderhoud kunnen voorzien en zichzelf kunnen voeden."

Bron: theguardian.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven