Update Egyptische, Spaanse en Italiaanse druivenoogst

Kölla geeft een update met betrekking tot de druivenoogst in Egypte, Spanje en Italië:

Egypte: Oogst in mei met tien dagen vertraging van start gegaan
Aangezien de nadruk er op witte pitloze druivenrassen ligt, ging in 2021 de oogst in Giza al in week 18/19 van start. Dit jaar begon het seizoen er echter zo'n 10 dagen later, in week 20. De aantallen zijn groter, de maten kleiner en er zijn nieuwe rassen beschikbaar.

"Op basis van onze bezoeken voor de pluk gaan we dit jaar uit van kleinere maten en hoge opbrengsten. Dit houdt in dat er meer fruit in  in minder kartons van 4,5 kilo zal worden verpakt. De tekorten aan pitloze witte druivenrassen (week 21 - 23) worden aangevuld met fruit uit andere teeltgebieden aan de Alex-route en Alexandrië," aldus Jose Claure. 

Dit jaar worden er voor het eerst nieuwe, innovatieve rode en blauwe pitloze druivenrassen geëxporteerd. Rassen zoals Black Velvet, Scarlet Dew en Autumn Royal zijn al in commerciële aantallen op de markt aanwezig. Het is de verwachting dat de beschikbaarheid van  Arra- en SunWorld-rassen na de eerste oogst dit jaar de komende jaren steeds verder toe zal nemen.  

Spanje: Betere opbrengsten dan vorig jaar
Een Spaanse teler vertelt dat hij momenteel zeer positief is over de oogst en dat hij rekent op betere opbrengsten dan vorig jaar. Het seizoen gaat doorgaans eind juni/begin juli van start met de vroege pitloze witte rassen (Superior). In de twee weken daarna worden de eerste blauwe pitloze druiven verladen. Het seizoen vangt aan met het premium ras Itum15. In de loop van het seizoen worden er ook andere rassen gereed gemaakt voor verzending.

In week 25 begint de oogst van witte pitloze druivenrassen (Superior en Sugraone) in het zuiden van Murcia. Naast een goede kwaliteit en uitgebalanceerd suikergehalte (Brix: 13/16) zullen de maten van deze rassen ook beter zijn dan voorgaande seizoenen. 

Vanaf eind week 25/begin week 26 staan de eerste zendingen van het rode pitloze ras Itum15 gepland. Dit nieuwe druivenras werd de afgelopen jaren vaker aangeplant in deze regio en maakt een vroege start van het seizoen mogelijk. Slechts twee weken later gaat ook in het noordwestelijk deel van Murcia het druivenseizoen van start. Ook hier worden grotere maten en een goede Brix verwacht. Dankzij de ontwikkelingen op het gebied van rasseninnovatie de voorbije jaren kunnen wij een stabiele aanvoer van alle drie deze rassen garanderen. 

Italië: Italia-druif niet bestand tegen extreme hitte of plotselinge regenval
Het Italiaanse druivenseizoen wordt afgetrapt op Sicilië. Van oudsher leggen telers in deze regio zich toe op de teelt van druivenrassen met pitten. Elders in Italië is sprake van verschuiving naar de teelt van pitloze rassen.

Gebleken is echter dat het niet-pitloze druivenras Italia niet goed bestand is tegen de veranderende klimatologische omstandigheden (extreme hitte of plotselinge regenval). Om deze reden is het noodzakelijk dat dit ras wordt vervangen door nieuwe, pitloze druivenrassen, die beter bestand zijn tegen deze weersomstandigheden.

Voor meer informatie: koella.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven