Marokkaanse citrussector verwacht negatieve gevolgen van oorlog in Oekraïne

Ongeveer 30% tot 40% van de Marokkaanse export wordt getroffen door het risico van niet-betaling als gevolg van de uitsluiting van Rusland van het interbancaire Swift-systeem. Marokko exporteert in totaal 600.000 ton citrus per jaar, voornamelijk naar de Verenigde Staten en Canada. Bijna een derde van deze hoeveelheid wordt door Marokko naar Rusland verscheept, dat is uitgesloten van het segment grote maten sinaasappelen.

De kwestie van de betalingen doet zich momenteel echter scherp voor, gezien het voortduren van de Russisch-Oekraïense oorlog. Deze vrees wordt gerechtvaardigd geacht, vooral nu het einde van het exportseizoen voor citrus nadert. De Marokkaanse interprofessionele federatie voor citrus (Maroc Citrus) schat het uitstaande bedrag van de nog niet vereffende schulden op meer dan 57 miljoen US dollar.

Deze federatie, die onlangs een brief heeft gestuurd aan het ministerie van Landbouw, het ministerie van Financi├źn en de beroepsvereniging van Marokkaanse banken (GPBM), oordeelde dat het risico van niet-betaling door Russische afnemers ongeveer 30 tot 40% van de uitvoer van kleine fruitsoorten zou betreffen.

Bron: marokko.detailzero.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven