Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Abrikozen vallen op de grond in Italië omdat niemand ze wil plukken

Het handentekort wordt steeds erger in Italië. In de land- en tuinbouw is er een tekort aan 100.000 seizoensarbeiders, maar ook het toerisme, de industrie, de bouw en de dienstensector kampen met tekorten.

Abrikozen van het ras Flopria vallen op de grond wegens een gebrek aan plukkers.

"Italië wordt één grote puinhoop en de bedrijven worden mee de diepte in gesleurd. Terwijl ondernemers personeel zoeken om hun bedrijf draaiende te houden, zitten er mensen comfortabel thuis voor de buis met een uitkering van de staat. Elke dag moet ik beslissen welk perceel abrikozen op te geven. De arbeidskrachten waar ik over beschik zijn niet voldoende om heel mijn areaal te dekken. Op dit moment zijn er 45 werknemers ingeschakeld in de oogst van steenfruit, maar ik zou er nog minstens 30 meer nodig hebben om twee oogstrondes per gewas te kunnen organiseren", zegt Vincenzo Favale uit de Zuid-Italiaanse provincie Matera. De teler heeft 25 hectare steenfruit, waaronder abrikozen, perziken en nectarines.

"De afgelopen weken heb ik tientallen mensen gecontacteerd om hen een onmiddellijke arbeidsovereenkomst en een netto vergoeding van € 45 euro per werkdag van 6 uur en 40 minuten aan te bieden. Een groot deel van hen vertelde me dat ze genieten van een uitkering en daarom niet willen komen werken, want dat zou oneconomisch zijn. Ik heb ook arbeidsbureaus gecontacteerd, maar ook zij hebben me niet kunnen helpen. Ik bevind me in een benarde situatie, want er hangen nog enorme hoeveelheden abrikozen aan de bomen. Ik ben tegelijkertijd de rassen Rubista, Flopria, Mediabel en Orange Rubis aan het oogsten en over een paar dagen begin ik met Lady Cot."

"Je werkt een heel jaar en als het dan eindelijk tijd is om te oogsten, heb je daar niet genoeg mensen voor. Van sommige rassen heb ik één oogstronde kunnen afwerken, terwijl ik andere volledig links heb moeten laten liggen. Ik hoopte dat de honderden arbeiders in de aardbeienoogst de overgang zouden maken naar de steenfruitoogst, maar dit is niet het geval geweest. Ze gaven de voorkeur aan een werkloosheidsuitkering boven een salaris en velen zijn zelfs vertrokken naar hun land van herkomst, waar ze wachten om later terug te keren naar Italië en opnieuw het aantal benodigde werkdagen te verzamelen."

De abrikozen vallen op de grond wegens een gebrek aan plukkers.

"Het probleem is dat je, om te redden wat er te redden valt, niet meer kijkt op een uitgave meer of minder, maar dan kom je wel voor verrassingen te staan wanneer je de balans moet opmaken van het seizoen. Mijn abrikozen vallen nog steeds op de grond. Wie zich geroepen voelt om een handje toe te steken, zal met open armen worden ontvangen."

Voor meer informatie:
Vincenzo Favale
Tel: +39 3332979276 (Italië)

Publicatiedatum: