Niet-tarifaire belemmeringen vormen steeds grotere uitdaging voor Zuid-Afrikaanse agri-export

Veel van de plannen van de Zuid-Afrikaanse regering voor de groei van de plattelandseconomie, waar de werkloosheids- en armoedecijfers nog hoger liggen dan in de stedelijke gebieden, zijn afhankelijk van de groei van de agro-sector. En veel van de plannen voor de groei van de land- en tuinbouwsector, zoals die zijn opgenomen in het Nationale Ontwikkelingsplan en, meer recentelijk, in het Masterplan voor landbouw en de agro-sector, zijn gericht op uitbreiding van de teelt van arbeidsintensieve gewassen met een hoge toegevoegde waarde, zoals druiven, citrus, noten en avocado's, die voornamelijk voor de exportmarkt worden geteeld.

Zoals een ingewijde in de sector onlangs verklaarde, is het echter helemaal niet duidelijk of er op de exportmarkten voldoende vraag is om de volumetoename vanuit Zuid-Afrika te absorberen. De plaatselijke producenten ondervinden steeds meer concurrentie van andere producenten op het zuidelijk halfrond, zoals Chili en Australiƫ, op dezelfde markten als Zuid-Afrika tijdens een overlappend oogstseizoen.

Aangezien de markten van het VK en de EU concurrerender worden en in toenemende mate verzadigd raken, lobbyt de landbouwsector al jaren bij de regering om meer vaart te zetten achter de inspanningen om nieuwe markten te ontsluiten voor Zuid-Afrikaans fruit. Maar er is weinig vooruitgang geboekt en toegang krijgen tot nieuwe markten betekent niet dat het economisch zinvol is om naar die markten te exporteren als de toegangsvoorwaarden minder gunstig zijn dan die waarover is onderhandeld.

Bron: businesslive.co.za


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven