SanLucar

"De kers is populair in praktisch alle Europese landen"

"Gezien het geringe aanbod aan steenfruit zoals abrikozen en nectarines, is de vraag naar kersen zeer groot," zo vertelt Jaime Sánchez van SanLucar. "Ook de buitengewoon goede kwaliteit van de kersen uit bijna alle herkomstlanden, zoals Spanje, Italië en Turkije, draagt daaraan bij. Dat de maand mei een zeer droge maand was, heeft een positief effect op de kersen gehad."


Jaime Sánchez

De teeltperiode van het bedrijf, dat gevestigd is in Valencia, is opgedeeld in een zomer- en winterseizoen. "Het zomerseizoen begint eind april met kersen uit Spanje en eindigt in september met kersen uit Canada. Het winterseizoen met kersen uit Chili loopt van eind november tot en met eind februari." Drie landen zijn het belangrijkst voor SanLucar voor de kersenteelt: vroege rassen haalt het bedrijf vanaf begin mei uit Spanje en Italië, terwijl de kersen van juni tot en met augustus uit Turkije komen. "We telen ook in Duitsland en Canada, om onze oogst met late rassen tot bijna in september te verlengen. In de maanden december, januari en februari halen we onze kersen uit Chili", zegt Jaime.

Consumptie in Europa bedraagt 700.000 ton
De consumptie van kersen is zeer stabiel en schommelt nauwelijks van jaar tot jaar. "In de afgelopen tien jaar lag de kersenconsumptie in continentaal Europa op circa 700.000 ton, waarbij 92 procent van deze hoeveelheid in de maanden juni en juli geconsumeerd wordt. De reden daarvoor is dat de zomerkers in praktisch alle Europese landen al zeer wijd verbreid is. Er zijn echter veel groeimogelijkheden in Europa voor overzeese kersen en in het laagseizoen, zoals bijvoorbeeld de Chileense kers voor de Europese winter", aldus Jaime. Tot de meest gevraagde maten horen de grote kersen van +26 mm en +28 mm voor duurdere en speciale lijnen. Kleinere maten zoals +24 mm voor 500 gram bekers zijn populairder in Oost-Europese landen en het Verenigd Koninkrijk.

Gunstige weersomstandigheden
Hoewel sommige gebieden in het oosten van Spanje tijdens de bloeiperiode vorstschade hebben geleden, is het weer dit jaar tot nu toe over het algemeen zeer gunstig geweest voor kersen. Jaime: "Regen in mei is de ergste vijand van de kers, want die veroorzaakt onder meer scheurvorming en schimmelproblemen. Gelukkig was het weer dit jaar gunstig met nauwelijks regen in mei, en dat zou ook in juni zo moeten blijven, zodat de kwaliteit van de kersen uit vrijwel alle herkomstlanden hoog is." Hij maakt zich ook geen zorgen over de beschikbaarheid, aangezien het een jaar met een goede oogsten in heel de wereld is geweest en alle grote teeltlanden zich in een goede situatie bevinden.

Tegelijkertijd is er bij kersen, net als bij veel andere producten, een stijging van de consumentenprijzen te zien. "Daarmee wordt een poging gedaan om alle extra kosten waar de sector mee geconfronteerd wordt door te berekenen, om het voortbestaan van de telers niet in gevaar te brengen. Er is echter een grens tot waar de prijzen verhoogd kunnen worden zonder de vraag te beïnvloeden. Dit is een zeer dunne lijn die gevaarlijk kan zijn, in zoverre dat niet iedereen meer bereid zou zijn kersen te consumeren als de prijzen te sterk stijgen. Daardoor bestaat het gevaar dat de opbrengst niet meer goed verkocht kan worden", weet Jaime.

Grote verscheidenheid aan rassen
"Wij werken op ieder moment van het seizoen alleen met de beste rassen in ieder land. In Spanje werken we vooral met vroege rassen zoals Frisco, Royal of Red Pacific, gevolgd door tussenrassen zoals Van en tenslotte de altijd mooie Lapins", zegt de productmanager. "In Italië hebben we vooral het ras Ferrovia, een buitengewoon ras wat betreft smaak en stevigheid, en in Turkije Napoleon, Prime Giant en Sweet Heart."

Afhankelijk van het land biedt SanLucar verschillende verpakkingen aan. "In Spanje of het Verenigd Koninkrijk bijvoorbeeld worden veel kersen in plastic verpakkingen van 500 gram of zelfs 1 kg aangeboden. In landen zoals Duitsland worden de meeste kersen los in grote hoeveelheden verkocht, zodat de consument beslist hoeveel hij mee naar huis wil nemen. Bij SanLucar willen we bij kersen net als bij alle andere producten nieuwe, duurzame en aantrekkelijke verpakkingen voor de consument ontwikkelen. Daarom hebben we enkele innovatieve opties zoals papieren zakken of kartonnen schaaltjes", zegt Jaime tot slot. 

Foto's: SanLucar

Voor meer informatie:
SanLucar Fruit, S.L.U.
C/ Serra Llarga, 24
46530 Puzol – Valencia
Spanje
Tel.: +34 96 142 40 40
office@sanlucar.com 
www.sanlucar.com 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven