Vrijhandelsakkoord Ecuador-China

Ecuador richt zich op China als markt voor de toekomst

De Logiztik Alliance is een internationaal logistiek bedrijf met een hoofdkwartier in Quito (Ecuador) en kantoren op belangrijke toegangspunten in Colombia, de VS, Nederland en China. 

"Onze voornaamste markten zijn de VS, Europa en China. We proberen onze locaties op onze producten af te stemmen, zoals bloemen, vis, zeevruchten en andere, voornamelijk verse, produceren. We beschikken over opslagfaciliteiten op of nabij de grootste luchthavens in de landen waar we actief zijn. De exporteur of leverancier maakt gebruik van onze faciliteiten, waarna we het proces consolideren en de logistiek ondersteunen."

"In onze eigen opslagfaciliteiten verzorgen wij bepaalde processen, waaronder het uitvoeren van kwaliteitscontroles, etiketteren, ompakken en het afhandelen van de benodigde documenten. We verladen zowel over zee als per luchtvracht. We monitoren de lading tot deze zijn eindbestemming heeft bereikt. In de VS en Nederland hebben we ook opslagfaciliteiten op de plaats van bestemming. Op andere markten, zoals China, werken we samen met lokale tussenpersonen," legt Maria Ines Dominguez uit, marketingdirecteur bij Logiztik Alliance. 

"We bieden maatwerk logistieke diensten aan die afgestemd zijn op specifieke producten en markten. We leveren onze klanten daarnaast nog aanvullende diensten waarmee Logiztik Alliance zich van concurrenten onderscheidt. Door in alle stadia van het logistieke proces gebruik te maken van geavanceerde technologie zijn wij in staat om technologische oplossingen aan te bieden die onze klanten in staat stellen veilig en efficiënt te werken," vervolgt Maria. 

"Al jaren worden we aangemerkt als de marktleider op het gebied van luchtvracht in Ecuador. In 2021 verlaadden we ruim 90.000 ton producten vanuit Ecuador en Colombia naar markten zoals de VS, Nederland en China. We verwerken en verladen onder andere verse en bewerkte bloemen, AGF en vis. Dankzij de omstandigheden in de geografische regio's waar deze producten worden geteeld en geproduceerd beschikken deze over een ongeëvenaard hoge kwaliteit, vandaar dat ze over de hele wereld in trek zijn, en dan met name in Azië. Enkele voorbeelden van deze premium producten zijn dragonfruit, passiefruit en bloemen, zoals hypericum, gypsophila en rozen."


Ecuadoraanse AGF vindt in zijn weg steeds vaker naar markten in het Verre Oosten  

Effect oorlog Rusland-Oekraïne op handel
Buiten het feit dat het bedrijf één van de grootste exporteurs van Ecuadoraanse bloemen uit Ecuador naar Rusland en Oekraïne is, behoren deze markten ook tot de grootste afnemers van Ecuadoraans en Colombiaans fruit, zoals bananen, ananas, avocado's en meer. De impact van de oorlog op beide sectoren is dan ook groot.

De devaluatie van de roebel heeft de prijzen van producten opgedreven, wat heeft geleid tot een stagnering van buitenlandse kapitaalstromen, een zwakkere vraag en verstoring van de normale marktcondities. 

Maria licht dit toe: "Ondanks de onstabiele omgeving zijn de meesten van onze klanten erin geslaagd om deze uitdagingen het hoofd te bieden en hun activiteiten weer op orde te krijgen. Anderen moesten zich op lokale markten richten of op de export naar markten in andere regio's." 


Ecuadoraanse carambola's, geel dragonfruit, rood dragonfruit en kaki's voor internationale markten 

China als markt van de toekomst
China is de op één na belangrijkste handelspartner van Ecuador. De onderhandelde tariefverlaging biedt mogelijk kansen voor een verdere uitbreiding van de handel in bloemen en AGF. Zo zal de verlaging van de heffingen op bepaalde producten, zoals bloemen (10,6%) en fruit (20,9%), naar schatting meer dan €26,8 mln aan exportinkomsten genereren, en de mogelijkheid scheppen om de export van bloemen en fruit naar China uit te breiden met unieke rassen die voorheen niet op de Chinese markt beschikbaar waren. 

Mogelijkheid voor verdere groei
Latijns-Amerika biedt het bedrijf goede mogelijkheden voor verdere groei, aangezien deze regio beschikt over de infrastructuur en het leiderschap om het beste uit de handelsvoordelen die het China-Ecuador FTA biedt te halen, dat naar verwachting eind dit jaar zal worden geratificeerd.

Daarnaast creëert het besluit om dragonfruit rechtstreeks van Ecuador naar China te exporteren kansen waar veel tuinders al geruime tijd op hoopten. Het bedrijf werkt al jaren met dit product en beschikt over kennis, ervaring en de juiste infrastructuur om deze nieuwe uitdaging aan te grijpen. "Ter voorbereiding op dit besluit verkennen we de mogelijkheden, maar we zijn ervan overtuigd dat dit besluit beide regio's voordelen zal bieden." 

Uitdagingen bij het zakendoen in China
Maria zegt tot slot: "Het kan een uitdaging zijn om zakelijke relaties op te bouwen in China vanwege de geografische, culturele en taalbarrières, hoewel deze obstakels niet onoverkomelijk zijn. Het is echter wel belangrijk om deze barrières te overwinnen, omdat China altijd een invloedrijke speler in de wereldhandel zal blijven. Anderzijds heeft de recente logistieke ontwrichting tot grote zorgen geleid bij bedrijven die afhankelijk zijn van de handel met China, hetgeen op de middellange en lange termijn effect zou kunnen hebben op de handel. Vanwege de aard van hun handel met China zijn de  toekomstperspectieven voor Ecuador en Colombia echter veelbelovend."

Voor meer informatie: 
Maria Ines Dominguez
Logiztik Alliance Group
marketing@logiztikalliance.com
www.logiztikalliance.com 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven