Onderzoek wijst uit dat Fairtrade telers weerbaarder maakt en duurzaamheid verhoogt in tijden van wereldwijde crisis

In tijden van wereldcrisis profiteren telers die aangesloten zijn bij Fairtade-organisaties van meer stabiliteit en duurzaamheid, en dan met name op het gebied van financiële weerbaarheid, maatschappelijk welbevinden, ecologische duurzaamheid en deugdelijk beheer van coöperaties, zo blijkt uit een onlangs verschenen studie.

Het rapport getiteld Assessing the Impact of Fairtrade on Poverty Reduction and Economic Resilience through Rural Development, dat werd uitgebracht door Fairtrade Duitsland en Fairtrade Oostenrijk en werd uitgevoerd door Mainlevel Consulting, stelt dat Fairtrade-standaarden, -prijzen en -ondersteuningsprogramma's een positieve impact op gecertificeerde telers en hun gemeenschappen hebben ten opzichte van niet-gecertificeerde telers, en dan met name in tijden van crisis.

Voor deze studie deden onderzoekers het afgelopen decennium drie keer onderzoek naar dezelfde telersorganisaties en verzamelden zo waardevolle informatie over de omstandigheden en vooruitzichten van Fairtrade-telers. Onder de onderzochte Fairtrade-coöperaties bevonden zich een cacaocoöperatie in Ghana, een koffiecoöperatie en drie bananencoöperaties in Peru. Deze werden vergeleken met Fairtrade-gecertificeerde ondernemingen van dezelfde omvang en op vergelijkbare locaties om de effecten van Fairtrade te kunnen beoordelen ten opzichte van overige externe factoren.

Het onderzoek wees uit dat de financiële omstandigheden van telers verbeterden, wat zich vertaalde in hogere inkomsten, betere vangnetten en het vermogen om te sparen. De leden van de Peruaanse Fairtrade koffiecoöperatie La Florida zagen inkomsten met maar liefst 50% toenemen ten opzichte van die van hun niet-gecertificeerde collega's. 

"Het is duidelijk dat Fairtrade telers economisch weerbaarder maakt in tijden van crisis en hen helpt hun beroep uit te oefenen in moeilijke tijden," zegt Tatjana Mauthofer, onderzoeker bij Mainlevel Consulting en medeauteur van het rapport. "Dit onderzoek laat zien dat de twee Fairtrade-mechanismen, minimumprijzen en premies, een cruciaal vangnet voor telers en kleine coöperaties vormen, en uiteindelijk ook voor de gemeenschap waar zij onderdeel van uitmaken."

Fairtrade: voordelen stapelen zich op
Volgens het rapport gaat de positieve impact van Fairtrade verder dan financiële welvaart alleen. Fairtrade-coöperaties scoorden ook beter op good governance, waarbij factoren als transparantie en democratische besluitvorming eruit sprongen. De onderzoekers stellen dat good governance duurzaamheid mogelijk maakt omdat coöperaties beslissingen moeten maken en uitvoeren op milieu, maatschappelijk en economisch vlak.

Fairtrade-telers zien ook meer voordelen op het gebied van maatschappelijk welbevinden, zoals gendergelijkheid, een veilige werkomgeving en gezondheid, ten opzichte van telers zonder Fairtrade-certificering. Zo hadden vrouwen in Fairtrade-coöperaties meer zeggenschap. Leden van de Ghanese Fairtrade-cacaocoöperatie Kuapa Kokoo gaven aan dat de besluitvormingsbevoegdheid van vrouwelijke Fairtrade-leden de afgelopen vier jaar sterk is verbeterd. Ook werd er vooruitgang geboekt op het terrein van gezondheidskwesties. De beter gevestigde bananencoöperaties gebruiken hun Fairtrade-premies bijvoorbeeld om gezondheidszorg en trainingen te faciliteren, onder meer op het gebied van Covid-preventie.

Voor meer informatie: press@fairtrade.net


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven