Impact van stress op knolvormingssignalering en vroege knolontwikkeling aardappelen

Het Horizon 2020 EU-project Accelerated Development of multiple-stress tolerAnt PoTato (ADAPT), waaraan Europatat deelneemt, heeft als doel de aardappeltolerantie voor enkelvoudige en gecombineerde abiotische stress te verduidelijken en nieuwe strategieën te ontwikkelen voor de aardappelveredeling. Dit interdisciplinaire project is verdeeld in zes werkpakketten (WP's), die elk worden uitgevoerd door Europese experts op een breed scala aan gebieden, variërend van plantenfysiologie tot mathematische modellering.

Een van de hoofddoelen van het ADAPT-project is te begrijpen hoe omgevingsstress de ontwikkeling van aardappelknollen beïnvloedt. Vóór het ADAPT-project stonden de leden van het consortium aan de spits van dit onderzoeksgebied. Binnen het ADAPT-project zijn ze van plan op deze bevindingen voort te bouwen en te bepalen hoe de belangrijkste mechanismen die verantwoordelijk zijn voor de ontwikkeling van knollen, worden beïnvloed door stressfactoren zoals hitte en droogte.

Dr. Ray Campbell is een post-doctoraal onderzoeker aan het James Hutton Institute die zich met dit aspect bezighoudt. In samenwerking met ADAPT-onderzoekers van CRAG in Barcelona heeft Ray een nieuwe component van de knolvormingssignalering geïdentificeerd. Andere onderzoekers van Wageningen, FAU en UVIE leggen andere stukjes van de moleculaire puzzel in elkaar die betrokken is bij het zeer ingewikkelde proces van knolontwikkeling.

We weten dat deze signaleringsmechanismen reageren op de omgeving en onder ongunstige omstandigheden van droogte en hittestress resulteren in verminderde groei van de knollen. Door deze processen te begrijpen denken de ADAPT-onderzoekers nieuwe strategieën te kunnen ontwikkelen voor het veredelen van klimaatbestendige aardappelen, waardoor de toekomst van dit belangrijke gewas in heel Europa en daarbuiten veilig wordt gesteld. Ray plant momenteel een bezoek aan het laboratorium van professor Salome Prat bij CRAG in Barcelona om te helpen bij de verwerking van enkele veldmonsters en om kennis te maken met enkele van de geavanceerde moleculair-biologische technieken die daar zijn ontwikkeld.

Voor meer informatie:
Europatat
Rue de Trèves 49-51, bte 8 1040
Brussels - België
+32 (0)2 777 1585
secretariat@europatat.eu
adapt.univie.ac.at
@eu_adapt 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven