Twee uithalers aangehouden

1133 kilo cocaïne onderschept in ladingen bananen, asperges en walnoten

In de eerste 10 dagen van juni heeft de Douane tijdens diverse controles 1133 kilo cocaïne in ladingen bananen en walnoten in beslag genomen in de Rotterdamse haven. De Douane kwam de drugs op het spoor na binnengekomen tips. De totale straatwaarde van de onderschepte partijen is ruim 84 miljoen euro. 

Bananen
De eerste partij werd ontdekt op 4 juni toen douaniers achter de luiken van een koelcontainer, geladen met bananen uit Costa Rica, 60 kilo verdovende middelen aantroffen. Het fruit was bestemd voor een bedrijf in Rotterdam.

Op 8 juni was het twee keer raak. De eerste keer trof de Douane in een container gevuld met bananen uit Ecuador totaal 24 kilo cocaïne aan. Niet veel later troffen zij wederom in een koelcontainer met bananen uit Ecuador totaal 50 kilo cocaïne aan. De verse bananen waren respectievelijk bestemd voor een bedrijf in Zeeland en Duitsland.

Uithalers
Vrijdag 10 juni onderschepte de Douane nog eens 999 kilo cocaïne. De verdovende middelen werden aangetroffen in 35 balen die op dozen gevuld met walnoten lagen. De container was afkomstig uit Chili en waren bestemd voor een bedrijf in Zwitserland. 

Opvallend aan deze partij drugs was de modus operandi. De balen met drugs konden makkelijk uit de container worden gehaald door zogenoemde uithalers. Op het haventerrein zijn vandaag ook twee uithalers aangehouden. Mogelijk waren zij op het haventerrein voor deze partij drugs. Dit wordt onderzocht. Eén verdachte, een 20-jarige man uit Nieuw-Vennep, is inmiddels heengezonden en moet zich op een later moment verantwoorden voor de rechter. De ander, een 24-jarige man uit Rotterdam, blijft wel vastzitten omdat hij vaker op een haventerrein is aangehouden. 

Asperges
De Peruaanse politie zegt 2,2 ton cocaïne te hebben onderschept dat over zee naar Nederland zou worden vervoerd. De drugs werden gevonden in de haven van Callao, in de buurt van de Peruaanse hoofdstad Lima. Ze zaten verstopt in dozen asperges en hadden de haven van Rotterdam als bestemming. Dit schrijft Transport Online. Er zijn zeven Peruanen aangehouden en arrestatiebevelen uitgevaardigd tegen twee Albanese staatsburgers. 

Bron: OM


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven