Johan Elenbaas, De Zeeuwse Zonnekers:

"De kersen waren op smaak, dus we konden van start"

Tholen - Twee weken eerder dan vorig jaar is bij kersenteler Johan Elenbaas de kersenoogst vorige week van start gegaan. "De smaak was er, dus we konden beginnen", constateert de teler. Elenbaas heeft zelf opnieuw 9 hectare kersen staan. Deze worden samen met de kersen van collega-teler Thijs van Overloop uit Kattendijke, die eveneens kersen op 8 hectare teelt onder de naam Zeeuwse Zonnekers vermarkt.

De sortering en verkoop wordt verzorgd door Sander Slabbekoorn van Fruit Packing Zeeland. "Voor ons is dat ideaal, wij kunnen ons namelijk zoveel mogelijk op de teelt en kwaliteit van de kersen richten en hoeven ons niet dagelijks met de afzet bezig te houden", vertelt Johan. "Het gros van onze kersen zetten wij af richting de Nederlandse supermarkten. Als de gemaakte afspraken nagekomen worden, kunnen we een mooi seizoen tegemoet gaan."

"De kersen staan er mooi op. We hebben goed weer gehad en dat zie je terug in de smaak en kwaliteit van de kersen. Wij zijn vorige week gestart met het ras Burlat en inmiddels ook begonnen met de pluk van Bellise. Normaal kwam die altijd later dan Marchant, maar dit jaar is dat het tegenovergestelde", aldus de teler. "Er hangt een mooie kersenoogst dit jaar. Vorig jaar zorgde het weer en vooral de natte zomer voor een stuk lagere productie en kwaliteitsproblemen. Nu ziet de oogst er goed uit. Met onze hydrocoolers en elektronische sortering kunnen we onze klanten een bepaalde kwaliteitsgarantie meegeven, waardoor ze de kersen nog een week kan verkopen."

Hoofdrassen van Elenbaas zijn de klassieke rassen als Kordia, Regina en Karina. "We experimenteren nog wel met extreem late rassen, maar we merken wel dat als het Regina-seizoen en daarmee de vakantie voorbij is, de verkoop van kersen toch terugloopt. Daarbij gaat bij ons dan het hardfruitseizoen weer van start, dus voor ons is dat een mooi moment om te stoppen. Vanwege de vroege bloei verwacht ik dat we het seizoen een week eerder afsluiten dan vorig jaar."

De verkoop via de fruitautomaten zet Elenbaas dit jaar vooral aanvullend in op de eigen winkelverkoop. "We zijn hier toch wat terughoudender mee geworden. Het kost best wat moeite om twee keer per dag de automaten bij te vullen in de drukke plukperiode. In de piek zijn we hier toch wel met veertig plukkers, voornamelijk scholieren, aan het werk. Daarom hebben we dit jaar even pas op de plaats gemaakt, maar het blijft een leuke manier om de bekendheid van de unieke Zeeuwse kers onder de Zeeuwse bevolking te vergroten!" 

Voor meer informatie:
Zeeuwse Zonnekers
Langeweg 34
4341 RE Arnemuiden
+31 (0)6 24 20 97 45
info@zeeuwsezonnekers.nl 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven