Diether Everaerts, BFV:

"Turkse kersen die nu wellicht deze kant op komen, kunnen voor onnodige prijsdruk zorgen"

Tholen - "Het Belgische kersenseizoen kondigt zich qua kwaliteit en volumes veelbelovend aan", vertelt Diether Everaerts van de Belgische Fruitveiling. "Door de sombere weersomstandigheden van verleden week is de pluk van de vroege Samba-variëteit wel een week vertraagd, maar met de huidige ideale omstandigheden verwachten we dat de pluk tussen 15 en 20 juni zal starten."

De Belgische Fruitveiling verwacht dit seizoen rond de 2,5 miljoen kilo kersen te oogsten en werkt samen met ongeveer een honderdtal telers. "Sommige rassen ogen op dit moment nog wel wat klein, maar ik verwacht dat dit voor de meeste variëteiten wel goed zal komen na de recente regen", gaat Diether verder. "Bovendien is dit misschien niet eens zo slecht voor de verkoop. We krijgen veel aanvragen van de Belgische groothandels voor de maat 26 kersen. Kersen zijn toch een premium product en je ziet dat de consumenten in deze tijden minder snel veel geld neerleggen voor de maat 28,30 en 32 kersen. Het zijn dure tijden en het eerste waar mensen op besparen zijn kleding en voeding."

Met de Kordia-variëteit verwacht Diether de laatste week van juni van start te gaan. "Het is een van onze hoofdrassen en het behang is heel goed dit jaar. Hier zullen we rond 27 à 28 juni mee van start gaan en ze zijn beschikbaar tot de tweede week van juli, waarna hij opgevolgd zal worden door de Regina's rond 10 juli. Deze zijn qua volumes iets meer aangeplant, maar de stuks op de boom zijn weer iets lager dan bij de Kordia's." Ten slotte zal het seizoen bij de BFV afgesloten worden met de laatste variëteit: Sweetheart. "Hier starten we rond 20 juli mee, verwacht ik."

Of de vraag het aanbod bij kan houden, is volgens Diether wel een uitdaging. "We moeten ons onderscheiden door topkwaliteit te leveren. Zo kun je de klant overtuigen van je product. We werken natuurlijk met twee vrij exclusieve rassen, Kordia en Regina, die een goede naam hebben in de kersenwereld. Bovendien starten wij een week vroeger dan vorig jaar, waar Frankrijk, Italië en vooral Spanje iets later zijn door de weersomstandigheden. Zo kregen we al lichte vraag uit Spanje, vanwege de mindere kersenoogst aldaar dit seizoen."

"Frankrijk heeft dit jaar wel 120 procent meer dan vorig jaar, maar dat was natuurlijk een rampzalig jaar." Voor de grootste concurrentie kijkt Diether dit seizoen echter naar Turkije. "Turkije is natuurlijk de grootste exporteur van kersen wereldwijd, met een aanbod van 500 à 600 miljoen kilo. Als er een depreciatie van de roebel komt, zullen ze deze wellicht massaal hierheen brengen. Bovendien is Griekenland ook begonnen. Dit zijn niet de beste kersen, maar ook deze volumes zullen voor onnodige prijsdruk op de markt zorgen."

Kijkend naar de toekomst vertelt Diether dat de BFV haar telers adviseert om zo veel mogelijk over te schakelen naar overkapte teelt. "Dit is erg duur, maar levert wel de enige oogstzekerheid. Dit omdat je de kers dan door kunt laten kleuren en op het juiste moment kunt plukken. Bovendien zetten we in op centrale sortering met hydrokoeling om de koude keten niet te onderbreken. Zo krijg je een zo vers mogelijk product bij de consument, wat belangrijk is omdat we graag een zo uniform mogelijk product willen leveren. Onze klanten moeten erop kunnen vertrouwen dat we deze de gehele 4 tot 6 weken effectief kunnen leveren."

Voor meer informatie:
Diether Everaerts
De Belgische Fruitveiling
Montenakenweg 82
3800 Sint-Truiden - België
+32 11 69 34 11
info@bfv.be   
www.bfv.be   


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven