"Groot citrusaanbod in Europa belemmert afzet Andalusisch product"

Het Andalusische Observatorium voor Prijzen en Markten heeft in haar rapport over de citrusoogst- en afzet in week 21 en 22 gesteld dat de vraag op de Europese markt nog steeds laag was.

"Door de hoge temperaturen en de vertraging van de oogst moest de behandeling tegen de mediterrane fruitvlieg (Ceratitis capitata) opgevoerd worden. Er waren ook problemen met het vinden van oogstmedewerkers in sommige teeltgebieden, vanwege de overlap met de oogst van andere fruitsoorten en aardappelen, waarvoor het dagloon even hoog ligt, maar het werk minder zwaar is." Het mandarijnenseizoen is ondertussen beëindigd.

"Het aanbod van fruit is hoog op de Europese markt, wat de afzet van Andalusisch product belemmert. De prijs van sinaasappelen blijft dalen en de kwaliteit van het fruit neemt af gezien de vertraging in de oogst en de hoge temperaturen. De Europese markt is verzadigd met citrus van onder meer Egypte en Turkije waarvan de bestemming oorspronkelijk Rusland was."

Prijzen
De telersprijs van sinaasappel is met 69,2% gedaald ten opzichte van het vijfjarig gemiddelde in week 22, terwijl die van citroen met 7,9% gestegen is. Sinaasappelen werden tegen € 0,11 per kilo verkocht en citroenen tegen € 0,50 per kilo.

Voor het verpakte fruit bedroeg in week 21 en 22 de gemiddelde prijs voor sinaasappelen en citroenen respectievelijk € 0,42 per kilo en
€ 0,75 per kilo.

Bron: sevilla.abc.es


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven