Goed jaar voor de Siciliaanse meloen

"Terwijl de prijzen aantrekkelijk waren in het begin van het seizoen, kan dat niet gezegd worden voor de meloenen die nu geoogst worden", zegt Vincenzo Cavaleri, teeltmanager van het Italiaanse familiebedrijf Caveleri Angelo. "We hebben dit jaar goed kunnen standhouden, dankzij een goede rassenkeuze die ons toeliet om gedurende een groot deel van de maand mei hoge prijzen te behalen."

Vincenzo Cavaleri

Het bedrijf, vernoemd naar de vader van Vincenzo, is gelegen in de gemeente Licata, het centrum van de Siciliaanse netmeloenenteelt. De streek wordt door de toeleveringsketen erkend als de beste teeltlocatie van het land. Daar komen ook elk jaar de eerste op de markt gebrachte meloenen uit Europa vandaan.

Tripudio F1

De door Cavaleri gekozen rassen zijn Tripudio F1, een netmeloen met een gele schil en Rubino F1, een netmeloen met een groene schil en rood vruchtvlees, beide van veredelingsbedrijf HM.Clause Italia. Volgens de teler is deze rassenselectie succesvol gebleken.

Rubino F1

"Dit jaar hebben we voor het eerst Tripudio aangeplant. Het ras kan vroeg aangeplant worden, maar vanwege persoonlijke en zakelijke redenen hadden we wat vertraging opgelopen, zodat we pas rond half mei zijn beginnen te oogsten. Vanaf het begin waren onze commerciële partners heel tevreden met het product. De mooie gele kleur en het uitgesproken netpatroon van de schil en het stevige, aromatische en zoete vruchtvlees zijn zeker elementen van toegevoegde waarde. De meloenen worden in tunnels geteeld en de plant bleek krachtig en goed bestand tegen omgevingsstress. De vruchtzetting was uitstekend. Over het algemeen kunnen we inderdaad stellen dat de productiviteit ons aangenaam heeft verrast. De houdbaarheid van het fruit leende zich goed voor transport naar verder weg gelegen markten."

"We waren aangenaam verrast met Tripudio, maar ons vlaggenschip is ook dit jaar de Rubino meloen. Het is een topras, dat op de markt opvalt vanwege zijn uitzonderlijk rood, stevig en erg zoet vruchtvlees. Het ras kan al worden geoogst na ongeveer 80 dagen na de aanplant. De kwaliteit ervan wordt ruimschoots beloond door de markt. Waar Tripudio net onder de twee euro per kilo bleef bij de eerste volumes op de markt, ging Rubino daar vlot boven. Het ras is goed gekend en heel populair in Noord-Italië."

"Pas aan het eind van het seizoen kunnen we de balans opmaken, maar sinds een kleine week is de aanvoer uit Noord-Italië gestegen en is de telersprijs praktisch ingestort", zegt de teler.

Rubino F1

"De late komst van de lente zorgde ervoor dat er in het begin van het seizoen geen overvloed aan product was. Dit resulteerde in uitstekende prijzen en een evenwichtige verhouding tussen vraag en aanbod. Maar nu wordt er niet meer dan 40 cent per kilo behaald. Dit prijsniveau maakt het ons echt moeilijk, want de grondstofprijzen zijn enorm gestegen en brengen ons in ernstige problemen."

Het bedrijf heeft een areaal van 5 hectare en teelt ook tomaten, courgettes, artisjokken en gele meloenen.

Voor meer informatie:
Vincenzo Cavaleri
Azienda Agricola Cavaleri Angelo
Via Borromini 7/A
92027 Licata (AG) – Italië
Tel: +39 3342936183
vincenzo.cavaleri14@gmail.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven