In Zuid-Afrikaanse Westkaap gaat citrusoogst dag en nacht door vanwege verwachte winterstorm

In Citrusdal en Olifants River Valley, in de Zuid-Afrikaanse Westkaap, zijn plukkers en verpakkers de afgelopen twee weken dag en nacht in touw omdat er volgende week neerslaghoeveelheden van 60 tot
80 mm en windsnelheden van 70 tot 80 km/u worden verwacht.

Een pakstationmanager, die momenteel citroenen en Navels verwerkt, legt uit dat de voorspelling erop wijst dat Citrusdal volgende week een kwart van de jaarhoeveelheid regen voor de kiezen zal krijgen. 

Citrusboomgaarden in Citrusdal

Het provinciale ministerie van Milieuzaken heeft laten weten dat de minister zich 'ernstig zorgen' maakt over de waarschuwingen van de South African Weather Services voor mogelijke overstromingen en schade aan de infrastructuur in lager gelegen delen van de regio. 

Raming Navel-sinaasappelen in Westkaap naar beneden aangepast
"We haasten ons om het grootste deel van het fruit op tijd te plukken. We verwachten dat de kwaliteit dramatisch zal dalen na de regenval," legt de pakstationmanager uit, erbij opmerkend dat barstvorming in de schil dit jaar een probleem is.

In Westkaap is de Navel-raming met 500.000 kartons naar beneden bijgesteld (van de oorspronkelijke raming van 7,7 mln kartons (15 kilo) naar 7,2 mln kartons) vanwege het barsten van de schil, wat voornamelijk voorkomt bij fruit dat zich aan de onderzijde of in het binnenste van het bladerdek bevindt.

Dit seizoen besluiten veel telers om hun bomen niet in één keer leeg te plukken, maar om delen die gevoelig zijn voor barsten eerst te plukken en later terug te gaan om het fruit aan de bovenzijde te plukken, wat alles bij elkaar meer tijd kost.

Winterregens komen laat
In Westkaap komen de winterregens laat. De neerslag die voor volgende week wordt voorspeld, luidt de start van een natte, typisch Kaapse winter in.

"We zijn zeker niet ondankbaar dat het gaat regenen," legt een citrusteler uit. "De telers aan de andere kant van het gebergte telen tarwe en zij zitten te wachten op regen. Daarnaast is de regen nodig om onze dammen te vullen."

De provinciale regering heeft laten weten dat het peil van de grootste dammen die Kaapstad van water voorzien (Wemmershoek, Voëlvlei, Steenbras Upper en Lower, Theewaterskloof en de Berg River Dam) momenteel op 64,4% staat. Vorig jaar rond deze tijd stond het peil op 75%. 

In de hele provincie bedraagt het peil van de dammen momenteel gemiddeld 51,7%, wat iets onder het niveau van vorig jaar is. 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven