Goede start Frans abrikozenseizoen en weinig concurrentie vanuit Spanje

Het Franse abrikozenseizoen is drie weken geleden van start gegaan. Raphaël Martinez, directeur van de AOP Pêches et Abricots de France, de Franse nationale vereniging voor BOB perziken en abrikozen, geeft een update over de start van het seizoen. "Allereerst moeten we benadrukken dat er sprake is een zeer uitgesproken gebrek aan Spaanse aanvoer. Het Franse seizoen is namelijk begonnen in een context waarin de Franse markt onderbevoorraad was als gevolg van het feit dat de Spaanse teelt zwaar was getroffen door vorst. Deze situatie maakte het voor de Franse abrikozen gemakkelijker om de markt te betreden.

Foto: AOP Pêches et Abricots de France

Zeer goede weersomstandigheden voor een optimale kwaliteit
Behalve deze tijdelijk minimale concurrentie uit Spanje die voor Frankrijk gunstig is, is de kwaliteit van de Franse abrikozen dankzij de goede weersomstandigheden ook nog eens optimaal. "Dit seizoen is door het grote aantal zonuren, het droge weer en de zeer hoge temperaturen van de laatste drie weken bovendien uitgesproken vroeg. Daarom hebben we voor dit seizoen abrikozen met een prima suikergehalte en een zeer goede kwaliteit. Als in de boomgaard op de juiste manier wordt gewerkt, bijvoorbeeld door abrikozen direct te oogsten op het moment dat ze rijp zijn, zullen de telers deze kans op  goede kwaliteit abrikozen optimaal kunnen benutten. Aangezien de vorst alleen de telers in de perifere regio's van de teeltgebieden heeft getroffen, weten we dit jaar toch heel dicht in de buurt van de beoogde opbrengst te komen. Verder zijn we op dit moment gelukkig nog altijd gespaard gebleven van hagelbuien. We hopen natuurlijk dat dat zo blijft."


Foto: AOP Pêches et Abricots de France

Aandacht voor het economische oogpunt en de koopkracht van consumenten
Vanuit technisch oogpunt zijn alle voorwaarden aanwezig voor een succesvol seizoen. De enige onzekere factoren waarvan momenteel nog sprake is, houden verband met het economische oogpunt. "Op de markt is een bijzonder sterke spanning voelbaar. Handelaren zien het als hun taak producten zo goedkoop mogelijk aan consumenten te verkopen om de inflatie te kunnen tegengaan. Deze situatie speelt bij veel AGF-producten. Voorlopig lijden de abrikozen hier echter niet al te veel onder. We komen het begin van het seizoen nog goed door, maar mogen onze aandacht echter niet laten verslappen en moeten zeer voorzichtig blijven en ervoor zorgen dat we niet in een spiraal van lage prijzen terechtkomen. Daarom zijn we het seizoen begonnen met een zekere sereniteit en gunstige omstandigheden en het is aan ons om daarop in te spelen."

Foto: AOP Pêches et Abricots de France

De teeltpiek zal naar verwachting op 20 juni 2022 plaatsvinden. Het tweede deel van het seizoen zal worden gepland rond de oogst van de Bergeron-abrikozen, waarvan de afzet meer gespreid is, om vervolgens rond 15-20 augustus te worden afgesloten met de oogst van de late rassen.

Voor meer informatie:
Raphaël Martinez
AOP Pêches et Abricots de France 
+33 (0)6 09 98 38 09
direction@aop-pechesabricots-france.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven