Komend seizoen 35% minder kaki’s verwacht in Spanje

De Valenciaanse telersvereniging La Unió de Llauradors deelt mee dat de eerste ramingen van de volgende kaki-oogst wijzen op een opbrengst van ongeveer 280.000 ton, wat een daling van bijna 35% betekent in vergelijking met het gemiddelde van voorgaande seizoenen. Dat is vrij weinig, zelfs minder dan vorig seizoen, toen de hoeveelheden overigens al lager uitvielen dan voorgaande jaren. In sommige teeltregio's, zoals Vall d'Albaida, zullen er waarschijnlijk tot 50% minder kaki’s geplukt worden dan in een normaal seizoen.

Er zijn verschillende redenen voor deze scherpe daling van de kaki-oogst in de Valenciaanse Gemeenschap. De voorjaarsvorst tijdens de bloeitijd en vruchtzetting is een van de belangrijkste oorzaken, maar ook het feit dat telers hun percelen – zelfs boomgaarden in volle productie – onbeheerd achterlaten vanwege de lage verkoopprijzen. Volgens de laatste beschikbare gegevens is het aantal kakiplanten dat vorig jaar is geteeld door erkende kwekerijen met 4% gedaald ten opzichte van 2020 en met bijna 80% in vergelijking met 2015.


Gevolgen van de vorst in een kakiplant

Verschillende handelaren proberen de aankoop van het fruit nu al te regelen, gezien de lage opbrengstprognose. De eerste prijzen die worden aangeboden liggen gemiddeld tussen de € 0,33 en € 0,35 per kilo, slechts 14% hoger dan die van vorig seizoen op dezelfde data. Om deze reden adviseert de brancheorganisatie telers om voorzichtig te zijn en niet overhaast hun toekomstige oogst te verkopen. "Het is nog erg vroeg en de aangeboden prijzen weerspiegelen de realiteit niet. Het is beter om te wachten tot de prijzen stijgen, want de oogst zal klein zijn."

In de tweede helft van april zijn de oogstvooruitzichten immers fors naar beneden bijgesteld door schade aan de teelt wegens slechte weersomstandigheden. Er rezen toen ook problemen met de verzekering. Op 22 april kwam de Werkgroep Verzekeringen voor de Kakiteelt van de Valenciaanse Gemeenschap immers bijeen, nadat er ter plaatse al was vastgesteld dat de schade groot zou zijn. Er werd toen al gesproken van volledige verliezen op sommige percelen, maar niet alle schade wordt door de verzekering gedekt, alleen de schade die duidelijk door vorst is veroorzaakt.

La Unió vraagt overheid om hulp
Daarom heeft de telersvereniging het gewestelijke ministerie van Landbouw al verzocht om buitengewone maatregelen te nemen om alle telers die, hoewel ze een verzekeringspolis voor 2021-2022 hadden, het zonder compensatie moeten stellen als gevolg van de slechte werking van het huidige verzekeringsstelsel.

Voor meer informatie:
La Unió
Tel: +34 963 530 036 (Spanje)
launio@launio.org
launio.org


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven