Interview met Riccardo Martini van Tramaco

Controle op valuta remt Italiaanse fruitexport naar Egypte

Het is een moeilijke tijd voor de Italiaanse fruitexport naar Egypte, door nieuwe valutaregels die handelstransacties ingewikkeld maken. We vroegen Riccardo Martini, CEO van DCS Tramaco, een transportbedrijf dat gespecialiseerd is in gekoelde import en export van en naar het Noord-Afrikaanse land, om ons uit te leggen wat er aan de hand is.

"Vanaf 1 maart 2022 legt de Egyptische Centrale Bank geleidelijk aan restrictievere regels op, waardoor het extreem moeilijk is om fruit of enkele andere goederen naar Egypte te exporteren. Voor de import in Egypte met betaling in euro of dollar is nu een kredietbrief verplicht. Om de zwarte valutamarkt, die altijd floreert in Egypte, tegen te gaan, hebben de lokale autoriteiten er ook voor gezorgd dat de valuta die nodig is voor de opening van de kredietbrief uitsluitend afkomstig is van overschrijvingen vanuit het buitenland in het kader van exportoperaties of van de inwisseling van Egyptische ponden tegen de officiële wisselkoers. En wanneer de benodigde valuta beschikbaar is, moet de bank van de importeur de Centrale Bank nog om toestemming vragen."

Riccardo Martini op Macfrut 2022

"Dit proces duurt soms weken. Italiaanse bedrijven hebben het nu erg moeilijk om nog fruit naar Egypte te zenden, terwijl sommigen vroeger op wekelijkse basis exporteerden. Egypte is de belangrijkste overzeese markt voor Italiaanse appelen. De appelexport is de afgelopen drie maanden meer dan gehalveerd, terwijl Egypte er in deze periode altijd voor zorgde dat de opslagkamers leeg raakten vóór de start van het nieuwe seizoen."

Wat zijn volgens u de redenen voor deze strikte controle op valuta?
"Egypte kampt al jaren met een tekort aan harde valuta. Denk maar aan de historische devaluatie van 2015, toen het Egyptische pond van de ene op de andere dag met 52% in waarde daalde. Ik geloof dat eerst de pandemie en nu de oorlog in Oekraïne de Egyptische Centrale Bank ertoe hebben aangezet de aankoop van vreemde valuta zoveel mogelijk te verminderen."

Hoe kunnen deze gebeurtenissen de Egyptische monetaire strategie hebben beïnvloed?
"Ik ben geen financieel expert, maar ik hoor van mijn Egyptische relaties dat de pandemie een zware slag heeft toegebracht aan het toerisme, een grote bron van inkomsten voor buitenlandse valuta, terwijl het Russisch-Oekraïense conflict de levering van tarwe en andere basisproducten uit deze twee landen in gevaar brengt. Omdat ze op zoek moesten naar alternatieve buitenlandse leveranciers, ongetwijfeld tegen veel hogere prijzen, is de behoefte aan deviezenreserves zeker toegenomen en de Egyptische regering geeft terecht prioriteit aan producten die onmisbaar zijn voor de bevolking om een economische crisis met onvoorspelbare gevolgen te voorkomen. In die zin is voor de import van medicijnen, vaccins, chemicaliën en grondstoffen die nodig zijn voor de Egyptische industriële productie geen kredietbrief nodig. Wat levensmiddelen betreft, zijn tarwe, meel, thee, vlees, gevogelte, olie, melkpoeder, bonen, linzen en boter vrijgesteld, d.w.z. de basisproducten van het lokale dieet, die Egypte zelf niet in voldoende mate produceert."

Deze maatregelen moeten toch ook de export van groenten en fruit, waarvan Egypte een van de grootste leveranciers ter wereld is geworden, stimuleren en zorgen voor meer inkomsten in vreemde valuta?
"Deze automatismen werken niet altijd, gezien de situatie op het vlak van maritieme logistiek, die zijn eigen dynamiek heeft. We zien dat bijvoorbeeld met de pas begonnen import van Egyptische druiven, voornamelijk bestemd voor Noord-Europa. Dit is een kort maar intens seizoen waarin volumes van meer dan duizend reefer containers per week worden verladen. Rederijen verhogen hun vrachttarieven aanzienlijk, aangezien er geen balans meer is tussen inkomende en uitgaande reefers, met bijvoorbeeld appelen uit Italië en Polen. Het verplaatsen van lege containers van de ene haven naar de andere kost geld. Deze stijging van de vrachttarieven benadeelt de Egyptische exporteurs, die net als de onze al worstelen met de toename van de prijzen van kunstmest, verpakking en elektriciteit. Daarenboven staat de Europese markt onder druk door de daling van de consumptie, want de gezinnen hebben door de inflatie minder geld om te spenderen."

Welk scenario voorzie je voor de export van zomerfruit over zee in de komende maanden?
"De moeilijkheden waar we het over hebben zullen waarschijnlijk ook gevolgen hebben voor de export van zomerfruit over zee, want door het bederfelijke karakter van dit fruit was Egypte een van de favoriete bestemmingen dankzij de korte transittijden vanuit Italiaanse havens. De Italiaanse druif zal er niet onder lijden, want die wordt geëxporteerd naar andere landen."

Voor meer informatie:
DCS Tramaco
Via Magazzini Anteriori, 63
Ravenna (Italië)
Tel: +39 (0)544 426711
tramaco@tramaco.net 
www.tramaco.net 

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven