Emanuel Sluis, Service2Fruit:

"Oorlog is grote boosdoener geweest op perenmarkt, appelseizoen om snel te vergeten"

Tholen - Het Hollandse hardfruitseizoen gaat de laatste fase van het seizoen in. "Ik verwacht dat er voldoende peren zijn om het seizoen te overbruggen. Veel te veel zullen er in elk geval niet zijn", constateert Emanuel Sluis van het handelsplatform Service2Fruit. "De laatste tijd is er bij telers best een grote bereidheid geweest om te verkopen, hetzij door angst of uit kwaliteitsoverwegingen. Daardoor zijn de betere partijen nu ook al veelal verkocht."

"Er gaan nog altijd wel peren richting Polen en andere Oost-Europese landen, ook richting het zuiden gaan er nog peren, maar daar zit weinig structuur in", vervolgt Emanuel. "Prijzen van de peren liggen, afhankelijk van maat, kwaliteit en koelperiode rond de 70 cent. Dat is op zich helemaal nog niet eens zo'n slechte prijs, maar gezien de verwachtingen is het wel een grote tegenvaller. Al met al is de oorlog toch wel de grote boosdoener geweest op de perenmarkt."Emanuel (Manus) Sluis

Met de appelen is het, zeker voor wat betreft Jonagold-achtigen, een stuk lastiger om er een plekje voor te vinden, zowel voor de industrie als de versmarkt. "Er zitten nog kwalitatief erg goede partijen appelen, ook met een goede maatvoering, maar ze zijn in feite onverkoopbaar. Nog altijd is de hoop erop gevestigd dat er later in het seizoen nog openingen komen, maar vooralsnog is er nog geen licht aan het einde van de tunnel en is het een appelseizoen om snel te vergeten", aldus Emanuel. "Met de Elstar gaan we nu echt het einde van het seizoen in en de hele goede partijen zijn lastig te vinden. Er zijn veel probleemgevalletjes op de markt en dat besmet ook de prijs van de goede appelen."

Vooruitblikkend op het komende seizoen zijn de geluiden volgens Emanuel toch veelal dat er een mooie perenoogst aan zit te komen. "Geen geheel volle oogst, maar wel een goede oogst. Landelijk gezien zal de oogst ook een stuk uniformer zijn dan afgelopen jaar, toen we per gebied hele verschillende kwaliteiten op de markt zagen, zowel qua vorm als schilkwaliteit. Die goede oogst verwachten we ook elders in Europa. Polen heeft eveneens een goede oogst en een goede rui, wat gelukkig zal resulteren in minder dunuren. Wel zien we dat de torenhoge kosten en de inflatie een stempel drukken op de stemming voorafgaand aan het seizoen."

Voor meer informatie:
Emanuel Sluis
Service2Fruit
De Ooyen 15A
4191PB Geldermalsen
+31 885 321 300
info@service2fruit.com   
www.service2fruit.com 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven