Oogst loopt vertraging op door regen en lagere temperaturen

Onvoorspelbare weersomstandigheden hebben weerslag op Vietnamees lycheeseizoen

Het verhaal gaat dat de eerste lycheeboom tweehonderd jaar geleden in de Vietnamese provincie Hai Duong werd aangeplant. Groente- en fruithandelaar Phuc Thanh bracht lycheezaailingen mee van één van zijn zakenreizen. Hij plantte de zaailingen en vanwege het gunstige lokale klimaat groeiden deze alle uit tot bomen. Eén van de bomen bracht uitzonderlijk smakelijke vruchten voort. De takken van deze boom werden gesnoeid en vermeerderd, waarmee de lycheeteelt in deze regio een feit was. 


Na ongeveer tien dagen verkleurt de schil van de lychee prachtig rood.

Christine Ameii  is exportmanager bij Ameii Vietnam. “Ons bedrijf werd in 2018 opgericht, maar onze directeur houdt zich al ruim 12 jaar bezig met de handel in groenten en fruit. Japan, Singapore, Maleisië, Australië, Nederland, Duitsland, Frankrijk en Tsjechië zijn de belangrijkste markten voor onze lychees. We verladen ons fruit zowel per zee- als luchtvracht. Lychees die bestemd zijn voor nabijgelegen markten worden over zee vervoerd en fruit voor de Europese markt verzenden we per luchtvracht."

"Als gevolg van de Covid-19-pandemie zijn de vrachttarieven sterk gestegen. Nu lopen we dus tegen het probleem aan dat de logistieke kosten hoger zijn dan die van ons product! Dit is een enorme uitdaging voor onze sector."

"Wat betreft klimaatverandering wil ik zeggen dat het weer een belangrijke factor is bij de teelt van tuinbouwgewassen, en zo ook lychees. Dit seizoen is er sprake van ongebruikelijke en onvoorspelbare weersomstandigheden. Het is daarnaast ook koeler dan normaal. Deze combinatie kan ertoe leiden dat de start van de lycheeoogst enige vertraging oploopt. Ik verwacht dat de oogst zo'n zeven tot 10 dagen later begint," vertelt Christine. 

In 2021 ontving het bedrijf  de Top 10 Trusted Brands in Agriculture - Food- Beverage Industry Award van de Economic Times in Vietnam. "Dit was een enorme eer voor ons bedrijf," zegt Christine tot slot. 

Voor meer informatie: 
Christine Ameii
AMEII Vietnam
+843 5651 0958
ameii.vn 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven