Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Uit de oude doos: Waling van Geest & Zonen

Vanaf de jaren vijftig van de vorige eeuw bepalen de coasters van Waling van Geest & Zonen het economisch beeld van de Maassluise haven. Aan de kade liggen afwisselend de coasters Geeststroom, Geestdijk, Geestdam, Geestsluis, Geestdiep en Geestduin in afwachting van de lading groenten voor de Engelse markt. Vrachtwagens en goederenwagons uit het Westland rijden af en aan. Stuwadoors zijn druk in de weer om de kistjes met Westlandse producten op de rollenbanden te zetten en in het ruim te stuwen.

Containers groenten worden ingescheept in de Geestdiep (Westlands Museum | F.0262-4-15)

Containers groenten worden ingescheept (Westlands Museum | F.0262-4-16)

Het laden van de coaster Geestdijk te Maassluis met tomaten (Westlands Museum | F.0263-4-15)

Op de terugweg bestaat de lading uit Engelse koeien, stieren en schapen meegenomen voor veehandelaar J. Buitelaar en Zn. Voor veel Maassluizers een bekend beeld. Maar niet iedereen weet dat de zonen van Waling van Geest, t.w. Jan, Maarten en Leendert, al vanaf de jaren dertig van de vorige eeuw de Geestvloot flink hebben uitgebreid en een enorm imperium in Engeland en de Bovenwindse Eilanden hebben opgezet. Eerst van eigen kwekerijen van bloembollen, later gevolgd door Van Geest-Industries o.m. voor verhandeling van groente, fruit en bananen, waaronder ook eigen plantages. In de jaren zestig wordt de Geestvloot uitgebreid met vracht- en passagiersschepen, ook wel ‘Bananenjagers’ genoemd. Deze koelschepen onderhouden een lijn met de Bovenwindse Eilanden.

Een coaster van de firma Waling van Geest en Zn, liggende in de buitenhaven langs de Burg. de Jonghkade, wordt geladen met tomaten uit het Westland (Facebook Historische Vereniging Maassluis)

Coaster Geestdam te Boston (Westlands Museum | F.0189-2-07)


Het Rotterdamsch Parool 30-10-1956

Coaster Geestdiep in de Maassluisse Buitenhaven (Collectie Ary Groeneveld | A. Groeneveld | 7277)

Bron: Historische Vereniging Maassluis | Erfgoed Westland | Stadsarchief Rotterdam

Publicatiedatum: