Opnieuw veel drugs in onder meer ladingen bananen onderschept in Rotterdamse haven

Tussen 11 mei en 29 mei heeft de Douane ruim 3600 kilo cocaïne en ruim 2600 kilo heroïne onderschept in onder andere ladingen bananen in de Rotterdamse haven. Een deel van de vangsten werd gedaan na waardevolle informatie die bij de politie was binnengekomen. Elf personen konden worden aangehouden. Zij zitten allemaal vast.

De eerste twee vondsten dateren van 11 mei. Een speurhond sloeg aan bij een container gevuld met bananen uit Colombia. De bananen stonden op pallets die waren voorzien van extra planken. De planken waren op een handige manier uitgehold waardoor er blokken cocaïne in konden worden gestopt. De oogst was uiteindelijk 34 kilo. De tweede vondst werd gedaan in een geprepareerde achterwand van een container met bananen uit de Dominicaanse Republiek. Daar kwam 60 kilo achter vandaan.

Uithalers in de kraag gevat
Een dag later, op 12 mei, zagen beveiligers ‘s avonds bij een terrein waar lege koelcontainers worden opgeslagen insluipers lopen. Drie zogenoemde ‘uithalers’ werden bij een container aangehouden. Ze hadden gereedschap bij zich om de speciale luikjes van de koelmotor te kunnen openen. In de container, die oorspronkelijk geladen was met bananen uit de Dominicaanse Republiek, werd even later 60 kilo aangetroffen. Eén van de pakketten was voorzien van een baken om de drugs te kunnen lokaliseren.

Risicogebieden
Vanwege diverse insluipingen werd door de Douane op 26 mei een grote controle gehouden van containers uit zogenoemde risicolanden. Dit zijn hoofdzakelijk Zuid-Amerikaanse landen waar cocaïne gefabriceerd wordt. In totaal werden 181 containers doorzocht. 

Bron: OM


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven