"Met een marktaandeel in Duitsland dat op 25-30% wordt geschat, lijkt gember uit Peru steeds meer aan betekenis te winnen," zegt Gino Neira, medeoprichter van Inkawald, een familiebedrijf uit Peru. Het bedrijf is sinds vijf jaar op de markt en heeft zich gespecialiseerd in drie biologische producten: gember, kurkuma en avocado. "We zijn teler, verpakker en exporteur tegelijkertijd en hechten zeer veel waarde aan een milieuvriendelijke en duurzame teelt. Onze producten zijn onder andere GlobalGAP en GRASP gecertificeerd", deelt Gino ons mee. Midden in de jungle van Peru, nabij de kust, bevindt zich de belangrijkste pakstation van Inkawald. Sinds kort heeft het bedrijf echter ook een nieuwe standplaats in Málaga.
Gino Neira
1.600 ton gember
Inkawald kan van juni tot en met maart gember verkopen. "De Peruaanse gemberleveringen bedroegen in het eerste kwartaal van 2022 in totaal zo'n 15.000 ton voor 19 miljoen Amerikaanse dollar. Vergeleken bij vorig jaar nam de export qua volume met 54% toe terwijl de exportwaarde met 20% daalde. De toename van het Peruaanse aanbod, gecombineerd met de reactivering van de Chinese export (de belangrijkste leverancier ter wereld met een aandeel van meer dan 50%), veroorzaakte een prijsdaling van 48% naar 1,28 Amerikaanse dollar per kilogram", aldus Gino. Het bedrijf biedt dit seizoen tot wel 80 containers met een inhoud van circa 1.600 ton gember aan. "Maar veel bedrijven bestellen naast gember ook kurkuma, waardoor we per container ongeveer 16 pallets gember en vier pallets kurkuma kunnen verkopen. Er is nog niet zoveel vraag naar kurkuma als naar gember, maar de verkoop zit wel in de lift." In Duitsland is de vraag in de zomer kleiner dan in de winter. Tot de klanten van het bedrijf behoren onder andere Demeter en de gespecialiseerde biologische handel.
Gestegen vraag en prijzen
"Vergeleken bij Spanje en Italië, ligt de consumptie van bio-producten in Duitsland duidelijk hoger. Door de pandemie is de consumptie van gember bovendien gestegen, waarbij gezondheidsaspecten een belangrijke rol spelen. We exporteren de gember in kratten met een gewicht van 13,6 kg. In 2019-2020, oftewel midden in de pandemie, lag de prijs nog op 45 Amerikaanse dollar per krat. In deze jaren was de vraag effectief groter dan het aanbod. "Momenteel neemt de gemberexport verder af. De waarde van de Peruaanse gember neemt eveneens verder af, hoewel er grotere hoeveelheden van verscheept worden. Ondanks het feit dat de Peruaanse gember een betere kwaliteit heeft dan de gember uit andere landen zoals China en Brazilië, heeft hij in het eerste kwartaal van het jaar niet het verwachte resultaat behaald", vat Gino samen.
"Tijdens de pandemie nam de consumptie van gember weliswaar toe, maar gezien de huidige situatie in Europa met het begin van de oorlog en de stijging van de kosten voor brandstof, energie en levensmiddelonderhoud in het algemeen, gaan consumenten over op conventionele producten om niet de hogere prijs voor biologische producten te hoeven betalen, hoewel de prijzen daarvan, in het bijzonder voor avocado en gember, duidelijk gedaald zijn. De actuele prijzen liggen op circa 17,00 Amerikaanse dollar per doos met 13,6 kg. Tijdens de pandemie steeg de export van Peruaanse gember tot een jaarlijkse FOB-waarde van 120 miljoen Amerikaanse dollar en daalde in 2021 tot een FOB-waarde van 89 miljoen Amerikaanse dollar."
9.000 Amerikaanse dollar per container
"95% van ons aanbod wordt per schip en de overige 5% per vliegtuig getransporteerd. Tijdens de pandemie was het zeer moeilijk, omdat er steeds iemand ziek was of er niet voldoende containers ter beschikking stonden. In sommige weken hadden we drie containers moeten transporteren, waarvan we er dan bijvoorbeeld maar één konden laden." Grote logistiekbedrijven hebben van deze situatie geprofiteerd, vindt Gino. "Een groot logistiekbedrijf verdiende ongeveer drie keer zoveel als voorheen. Vorig jaar betaalden we bijvoorbeeld voor een koelcontainer 3.400 Amerikaanse dollar, terwijl we nu prijzen van 9.000 Amerikaanse dollar voorgeschoteld krijgen."
Tegelijkertijd krijgen telers steeds minder geld voor hun producten. "Als consumenten niet bereid zijn meer te betalen, moeten de telers voor de kosten opdraaien", aldus Gino. Sommige telers hebben hun gember dit jaar zelfs niet geoogst omdat de oogst veel meer zou hebben gekost dan de verkoop zou hebben opgeleverd.
Scholing door de Import Promotion Desk
"Wij hebben zelf 15 hectare grond waarop we de gember telen. Verder nemen we producten af van telers, vaak families, van wie sommigen zelfs op drie tot vijf hectare gember telen. Zij horen tot de inheemse Asháninca bevolking van Peru. Voor de Spaanse kolonisatie bezaten deze mensen het land daar. Er wordt daar zeer veel cacao, gember en kurkuma verbouwd, maar ook ananas en mandarijnen en sinaasappelen. Ook zij moesten geschoold worden om hun teelt te veranderen in biodynamische en duurzame landbouw."
Het bedrijf zal van 26 tot en met 29 juli op de Biofach-beurs in Nürnberg te vinden zijn met een eigen stand.
Voor meer informatie:
Gino Neira
Inkawald
Av. Rafael Escardo
871 Lima, Peru
Tel: +511 774 0708
sales@inkawald.com
www.inkawald.com