BLE week 22

'De aspergemarkt werd nog steeds gedomineerd door Duitse partijen'

De aspergemarkt werd nog steeds gedomineerd door Duitse partijen. Het Duitse aanbod was volgens de BLE weliswaar afgenomen, maar was over het algemeen voldoende om de vraag te dekken. Op verschillende plaatsen waren de afzetmogelijkheden echter zo sterk verbeterd, dat men daar niet volledig aan de vraag kon voldoen. In deze gevallen konden de prijzen verhoogd worden, soms zelfs aanzienlijk. In Frankfurt kon een bepaalde verzadiging bij de klanten niet worden ontkend. Maar door een verminderd aanbod vertoonden de prijzen uiteindelijk ook daar een opwaartse tendens.

Over het algemeen registreerde men voorafgaand aan het lange Pinksterweekend een toegenomen vraag. Importen uit Polen, Hongarije en Italië hadden slechts een aanvullend karakter. Door de prijsstijgingen bij de Duitse partijen bestond er wel een zekere afzetmogelijkheid hiervoor. Ook klasse II aanbod uit Duitsland werd graag afgenomen.

Appelen
Duitse appelen domineerden nog steeds, maar verloren alles bij elkaar aan relevantie. Hier en daar daalden de prijzen voor appelen vanuit het zuidelijk halfrond enigszins als gevolg van het volume. De Duitse partijen werden daarentegen op sommige plaatsen duurder door het beperktere aanbod.

Peren
Zuid-Afrikaanse Abate Fetel, Forelle en Packham's Triumph zetten de toon. Abate Fetel uit Chili en Argentinië volgden qua betekenis. Alles bij elkaar was het aanbod licht afgenomen, vooral Zuid-Afrikaanse Flamingo-peren verloren aan relevantie.

Druiven
De Italiaanse aanvoer nam toe: Black Magic en Victoria konden qua smaak gezien niet altijd volledig overtuigen. Hierdoor liepen de prijzen zeer uiteen. De toegenomen aanvoer uit Italië had echter weinig invloed op de prijzen van overheersende Zuid-Afrikaanse en Chileense partijen.

Aardbeien
Duitse aardbeien domineerden duidelijk de markt. Vanwege een uiteenlopende kwaliteit liepen de prijzen op sommige plaatsen zeer uiteen. Bovendien gingen de prijzen om dezelfde reden eerder omlaag dan omhoog. Toch konden voorraden niet altijd worden voorkomen. 

Abrikozen
Het Spaanse aanbod domineerde de markt. Het aanbod aan Franse en Italiaanse partijen nam bovendien toe. Enkele Turkse importen vulden in München en Frankfurt het aanbod aan, waar ze 13 euro per 6 kg kostten. Grote abrikozen stonden in het middelpunt van de belangstelling en konden soms snel verkocht worden.

Kersen
Het seizoen kwam langzaam op gang. Spaanse leveringen overheersten duidelijk en waren meestal beschikbaar in de groottes waar de klanten een voorkeur voor hadden. De kwaliteit van de kersen overtuigde meestal, zodat de klanten ze graag kochten. Bij het Griekse aanbod liet de kwaliteit soms te wensen over, wat dan ook onvermijdelijk tot uiting kwam in de prijzen.

Perziken en nectarines
Er waren overwegend Spaanse partijen op de markt, gevolgd door Italiaanse partijen. Terwijl de Franse aanvoer nog op zich liet wachten, waren in Frankfurt op vrijdag de eerste Turkse importen beschikbaar. Over het algemeen was de kwaliteit nogal wisselend. De prijzen ontwikkelden zich dan ook dienovereenkomstig.

Citroenen
Bij de Spaanse citroenen was de omschakeling van het goedkopere ras Primofiori naar de duurdere Verna in volle gang, waardoor de prijzen alles bij elkaar een opwaartse tendens vertoonden. Turkse Enterdonato citroenen verloren aan relevantie, maar vanwege het kleinere volume gingen de prijzen af en toe omhoog.

Bananen
Het beschikbaar gestelde aanbod stemde over het algemeen overeen met de afzetmogelijkheden. Daarom veranderden de prijzen slechts op sommige plaatsen. In Berlijn werd het totale aanbod iets goedkoper vanwege het volume. In München werden daarentegen de tweede en derde merken duurder.

Bloemkool
Duitse partijen domineerden de markt en hadden op sommige plaatsen bijna een monopoliepositie. Het Belgische aanbod volgde qua betekenis. De vraag was toegenomen en het lukte ondanks een toegenomen beschikbaarheid niet altijd om de vraag volledig te dekken.

Sla
Kropsla kwam uit België en Duitsland. De vraag was niet bijzonder groot waardoor er moeiteloos aan kon worden voldaan. De prijzen daalden vaak, soms als gevolg van de inkoop, soms vanwege een te ruim assortiment. Bij ijsbergsla bestond het aanbod voornamelijk uit Duitse en vervolgens Nederlandse kroppen.

Komkommers
Het productpalet bestond uit Duitse, Nederlandse en Belgische komkommers. De beschikbaarheid was niet wezenlijk veranderd. Ook in deze sector viel het aanbod soms te groot uit, waardoor de handelaren hun prijzen moesten verlagen. 

Tomaten
Nederlandse en Belgische partijen domineerden duidelijk de markt. Duitse en Italiaanse tomaten hadden een aanvullend karakter. De kwaliteit overtuigde over het algemeen. Het aanbod was duidelijk toegenomen en overtrof soms de afzetmogelijkheden.

Paprika's
De verkoop verliep zeer wisselend met grote Nederlandse en Belgische partijen. Meestal overtrof het aanbod de vraag, zodat de prijzen daalden. Af en toe was het assortiment echter niet voldoende om volledig aan de vraag te kunnen voldoen. In deze gevallen werden dan ook stijgende prijzen geregistreerd.

Bron: BLE


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven