Maximiliano González, Frutas Nene (Spanje):

"Retail kan pruimen als mooi alternatief zien voor het gebrek aan steenfruit"

Het steenfruit uit de Spaanse regio Extremadura verschijnt stilaan weer in het schap, nu de oogst van start is gegaan in de provincie Badajoz. Als gevolg van koude weersomstandigheden op het einde van de winter en het begin van de lente, begon het seizoen dit jaar met 5 à 10 dagen vertraging, al heeft de plotselinge temperatuurstijging in de maand mei de rijping van het fruit versneld.

"Twee weken geleden zijn we gestart met de eerste nectarines en deze week oogsten we al perziken", zegt Maximiliano González van de verkoopafdeling van Frutas Nene, een bedrijf uit Badajoz. "We plukken mooie hoeveelheden nectarines en perziken en voorlopig zijn we zeer tevreden over de afzet. Het feit dat er door vorst en hagel in het voorjaar minder productie is in het noordelijke deel van Murcia, waarvan de oogst meestal samenvalt met die van Badajoz, zorgt ervoor dat de prijzen hoger zijn dan normaal in deze eerste dagen van ons seizoen."De belangrijkste steenfruitsoort voor dit bedrijf is pruim. Extremadura is de regio met het grootste pruimenareaal in Spanje. Vorige week zijn inmiddels de eerste Early Queens geplukt, een zwart ras met geel vruchtvlees. Het prijsniveau is goed.

"We verwachten een iets lagere opbrengst dan vorig seizoen. Daarnaast zijn er door slechte weersomstandigheden minder pruimen in andere teeltgebieden, zoals Valencia, Murcia, Catalonië en Aragón", vertelt Maximiliano González. "Ook in Frankrijk en Italië lijkt het erop dat er minder pruimen zullen zijn. Over het algemeen zullen er minder hoeveelheden gele pruimen geplukt worden, met name Golden Globe. Hoewel daar eigenlijk niet veel vraag naar is, zal dit gegeven naar verwachting toch een positieve invloed hebben op de prijzen voor de andere rassen. En het lijkt erop dat er van het ras Back Splendor, dat we binnenkort gaan oogsten, ook in Sevilla, waar de oogst samenvalt met die van ons, minder fruit aan de bomen hangt."

"In Badajoz worden nog altijd zwarte rassen gerooid die het minder goed doen op de markt en die vaak voor een overaanbod zorgen in de maand juli. Veel telers behalen betere resultaten met nectarines en paraguayo's. Het loopt al 10 jaar niet meer van een leien dakje met bepaalde pruimenrassen, dus zien we de komende jaren wel enige verschuiving in die zin. De sector zoekt naar rassen die elkaar niet overlappen in de oogstkalender en die voldoen aan de verwachtingen van de consument. Ondertussen blijven rassen zoals Black Splendor, de gele rassen in het algemeen, Fortuna, Leticia, Larry Ann of Angeleno het goed doen", zegt Maximiliano González.

Het lagere aanbod van abrikozen, perziken en nectarines in Spanje betekent volgens de teler en exporteur ook dat de vooruitzichten voor pruimen beter zijn. "Supermarkten kunnen pruimen zien als een mooi alternatief voor het gebrek aan steenfruit. Om de lege schappen op te vullen in het zomerfruitassortiment, kunnen ze kiezen voor pruimen. Ik heb er vertrouwen in dat de prijzen dit seizoen hoog en stabiel zullen blijven en dat, als er zich prijsdalingen voordoen wanneer het aanbod toeneemt, die minder uitgesproken zullen zijn dan in andere jaren. Ik verwacht ook een stijgende trend vanaf eind juli."

"Ondertussen zijn de kosten in de teelt, in het pakstation en voor het transport fors gestegen. Frutas Nene zet net als andere bedrijven uit Extremadura een deel van zijn pruimen af op markten buiten de EU, maar dat wordt nu moeilijker door de hoge tarieven voor de containers. De prijs van containers is meer dan verdrievoudigd en het zal veel duurder zijn om te blijven exporteren naar landen in Latijns-Amerika, het Midden-Oosten en Azië, hoewel de meeste van onze klanten op deze bestemmingen momenteel bereid lijken meer te betalen voor het fruit."

Voor meer informatie:
Maximiliano González
Frutas Nene
Ctra. de Guadiana, s/n Km. 0,5
06185 Valdelacalzada (Badajoz) - Spanje
Tel.: +34 630 35 08 26 
info@frutasnene.com
www.frutasnene.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven