Prijzen ingestort

Late sinaasappelen blijven aan de bomen hangen in Valencia

Het sinaasappelseizoen in de Valenciaanse Gemeenschap loopt op z’n laatste benen en alles wijst erop dat er fruit aan de bomen zal blijven hangen als gevolg van de ineenstorting van de prijzen en de lage afzetverwachtingen in dit tweede deel van het seizoen.

"We hebben eigenlijk nog nooit een tweede seizoensdeel gekend, behalve dan voor een bepaald ras clementines, dat uitdraaide op een regelrechte ramp", zegt Bernardo Ferrer, vicevoorzitter van de Valenciaanse Vereniging van Telers (Ava-Asaja). De telersprijzen voor Valencia’s liggen volgens de vicevoorzitter momenteel tussen de 1,50 en 3 euro per doos van 13 kilo. "Maar voor 3 euro zal bijna niemand ze verkopen."

Ferrer vertelt dat de problemen er zijn gekomen omdat er telkens overlappingen plaatsvonden tussen de opeenvolgende rassen tot de situatie is geëscaleerd met de laatste sinaasappel van het seizoen, namelijk Valencia Late. "De markt is gewoonweg verzadigd."

De vicevoorzitter voorspelt dat de laatste sinaasappelen op veel percelen niet zullen worden geoogst. "Ze kunnen zelfs niet naar de sapindustrie. Die markt is ook verzadigd en betaalt nog lagere prijzen."

Valencia Late behaalt deze week tussen 1,2 en 2,4 euro per 13 kilo, terwijl die prijs vorig jaar in dezelfde periode nog tussen de 3,3 en 4,8 euro lag.

Bernardo wijst erop dat het pijn doet te zien dat, ondanks de ineenstorting van de prijzen, de retail de sinaasappelen verkoopt tegen een prijs die boven het gemiddelde van de afgelopen vijf jaar ligt. "Er is verzocht om een onderzoek uit te voeren, want de consumentenprijzen gedragen zich helemaal anders dan de telersprijzen", beklaagt hij zich.

Bron: levante-emv.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven