Miguel Ángel Gómez, directeur van Afruex (Spanje):

"Door het lage aanbod van steenfruit en kersen zijn de prijzen kostendekkend"

Hoewel er vorige week al redelijke volumes van nectarines beschikbaar waren in de Spaanse regio Extremadura, zijn er deze week voor het eerst consistente hoeveelheden. Ook de opbrengst van perzik neemt nu dagelijks toe. Van pruimen, het belangrijkste steenfruit in Extremadura, worden vanaf half juni mooie hoeveelheden verwacht van onder meer de rassen Black Splendor en Crimson.

"De oogst van nectarines en perziken ligt op een niveau dat vergelijkbaar is met dat van vorig seizoen, misschien zelfs iets hoger. In Extremadura vindt er een grote rassenvernieuwing plaats en de telers zetten meer en meer in op nectarines en paraguayo’s", zegt Miguel Ángel Gómez, directeur van Afruex, de Vereniging van Fruittelers van Extremadura.

De daling van de opbrengst in andere Spaanse teeltgebieden zorgt voor een vlotte eerste afzet en hoge prijzen die de stijging van de teeltkosten compenseren. "Maar als de Europese teelt volgend jaar zijn volledige potentieel bereikt en de kosten zo hoog blijven, dan wordt het voor ons onwerkbaar", waarschuwt Miguel Ángel Gómez.

Het kersenseizoen begon meer dan een maand geleden in de Jerte-vallei en momenteel wordt er gewag gemaakt van een goede afzet en zeer acceptabele prijzen. De opbrengst ligt zo’n 20% lager dan die van vorig seizoen. Andere Spaanse teeltgebieden hebben grotere verliezen geleden als gevolg van vorst in het voorjaar, voornamelijk Catalonië en Aragón.

"Zowel voor kersen als steenfruit valt het nog te bezien wat de invloed zal zijn van het feit dat andere teeltlanden zoals Frankrijk en Italië over de gebruikelijke hoeveelheden beschikken", zegt Miguel Ángel Gómez. "We maken ons zorgen over de logistieke moeilijkheden bij de overzeese export, zowel vanwege de beperkte beschikbaarheid van containers als de hoge kosten ervan. Het blijkt een echte uitdaging te zijn om markten zoals Brazilië, Canada, Zuid-Amerika, Afrika en Azië te bereiken. Transport over de weg naar landen in Oost-Europa is ook erg ingewikkeld vanwege de hoge kostprijs. In een jaar waarin we weinig volumes hebben in Spanje, lijkt het erop dat de afzet zich zal concentreren op de dichterbij liggende EU-landen. Maar als volgend jaar deze logistieke situatie aanhoudt en we weer de gebruikelijke hoeveelheden oogsten, kunnen we zeker in de problemen komen."

In lijn met wat werd besproken tijdens de bijeenkomst van vorige week in Lissabon van het Spaans-Frans-Italiaans-Portugees Gemengd Comité voor Groenten en Fruit, wees de directeur van Afruex op de noodzaak van wederkerigheid in de regels voor het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen. "Europese telers moeten op de EU-markt kunnen concurreren onder dezelfde voorwaarden als die voor derde landen zoals Marokko, Turkije, Egypte of Algerije, waar producten worden gebruikt die bij ons verboden zijn en waar de teelt blijft groeien."

"Over een paar jaar zitten we opgescheept met concurrenten met betere opbrengsten en veel lagere teeltkosten. Ze zullen ook in staat zijn verdere reizen te ondernemen, en dat allemaal dankzij de permissiviteit van de Europese Commissie. We zouden allemaal dezelfde spelregels moeten volgen. De EU mag de voedselvoorziening van haar burgers niet in handen laten van derde landen. Kijk maar naar wat er met energie gebeurt", besluit Miguel Ángel Gómez.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven