Toepassing technologie in agrarische sector maakt haar kwetsbaarder voor digitale chaos

Voedselketen mogelijk vaker slachtoffer van cyberaanvallen

De wijdverbreide toepassing van nieuwe technologieën verhoogt de productiviteit van de wereldwijde land- en tuinbouwsector, maar internationale onderzoekers waarschuwen dat dit tijdperk van digitalisering ook kan leiden tot meer cyberaanvallen. 

King Abdulaziz University in Saoedi-Arabië, Aix-Marseille University in Frankrijk en Flinders University in Zuid-Australië benadrukken de risico's hiervan in een nieuw artikel op het open acces-blad Sensors. 

"Slimme sensoren en systemen worden gebruikt voor het monitoren van gewassen, planten, bodem en ziekten," zegt hoofdauteur professor Abel Alahmadi van de King Abdulaziz University. 

"De omschakeling naar digitale landbouw draagt bij aan de kwaliteit en beschikbaarheid van voedsel voor de groeiende wereldbevolking, die in 2100 op 10,9 mld mensen wordt geraamd."

De vooruitgang op het gebied van de teelt, genetische modificatie van droogtebestendige gewassen en andere technologieën maken de sector gevoeliger voor cyberaanvallen, met name wanneer telers geen adequate voorzorgsmaatregelen treffen, zoals andere sectoren wel doen, zo waarschuwen de onderzoekers.  

Volgens Dr. Saeed Rehman, onderzoeker aan Flinders University, heeft de opkomst van internetconnectiviteit en slimme apparaten met een laag stroomverbruik de verschuiving van veel arbeidsintensieve teelttaken naar het digitale domein vergemakkelijkt, waaronder moderne technieken voor nauwkeurige irrigatie, bodem- en gewasmonitoring met behulp van dronebewaking.

"We moeten veiligheidsrisico's en kwetsbaarheden echter niet uit het oog verliezen, en dan met name de dreiging van mogelijke side-channel attacks op agritech-toepassingen," zegt Rehman, een expert op het gebied van cybersecurity en networking. 

"De digitale land- en tuinbouw is beslist niet immuun voor cyberaanvallen, zo blijkt uit aanvallen op onder meer een beregeningssysteem in de VS en een vleesverpakker in Australië."

"De diefstal van versleutelde of gevoelige informatie van de hardware van een bedrijf wordt een side-channel attack genoemd," voegt David Glynn van Flinders eraan toe. "Dit soort aanvallen kunnen eenvoudig worden uitgevoerd zonder fysieke toegang tot apparatuur, een aspect dat binnen de cybersecurity-gemeenschap nog niet grondig is onderzocht."

De onderzoekers raden aan te investeren in voorzorgsmaatregelen en roepen op tot meer bewustzijn omtrent de kwetsbaarheid van digitale agrarische toepassingen vanwege de mogelijk ernstige gevolgen hiervan op de voedselvoorziening, arbeids- en doorstroomkosten. 

Voor meer informatie: eurekalert.org
Foto: Dreamstime.com 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven