Moldavische telers hebben dit seizoen een goed aanbod aan kersen

In Moldavië is het kersenseizoen net begonnen. Ondanks de lichte vorst in het voorjaar en de matige bestuiving in delen van het land zijn de vooruitzichten voor de kersenoogst veelbelovend. Kersentelers kijken er dan ook naar uit om dit seizoen samen te kunnen werken met nieuwe klanten overal ter wereld.

De afgelopen jaren hebben telers in Moldavië actief geïnvesteerd in nieuwe, resistente kersenrassen waar op de markt veel vraag naar is.

"De vooruitzichten voor het seizoen zijn goed en we zijn al begonnen met het plukken van de eerste vroege kersen in onze boomgaard. Volgende week zal de hoofdoogst van alle overige kersenrassen van start gaan. We telen verschillende kersenrassen, waaronder Rocket, Frisco, Cordia, Carina, Big Star en Regina. Het fruit is in een breed scala aan verpakkingen leverbaar, afhankelijk van de wensen van de klant. Zo kan het fruit worden verpakt in traditionele houten kistjes of kartonnen dozen van verschillende formaten," zegt Ion Tulei, manager van FarmProd en tevens lid van de Fruit Producers and Exporters Association of Moldova. 

FarmProd behoort tot de meest technologisch geavanceerde fruitbedrijven in Moldavië. Het bedrijf teelt op 28 hectare kersen en beschikt over een eigen koelhuis en sorteerlijn. FarmProd is GlobalGAP- en GRASP-gecertificeerd en kan jaarlijks meer dan 300 ton kersen leveren. 

Maak een virtuele tour door de kersenboomgaard van het bedrijf. 

In Moldavië is de teelt van kersen in opkomst. Jaarlijks worden er nieuwe rassen aangeplant en wordt er geïnvesteerd in innovaties en post harvest-technologieën om te garanderen dat het fruit van hoge kwaliteit is en aan de eisen van de meest kritische markten voldoet.

Er worden in Moldavië jaarlijks zo'n 20.000 ton kersen en morellen geteeld. Het land behoort nu al tot de top-20 van grootste kersenexporteurs. Vanwege de transittijd van 2 - 5 dagen zijn landen in de EU de belangrijkste markten voor Moldavië. Het feit dat er een  nultarief geldt voor de import in de EU maakt Moldavië komend seizoen tot een aantrekkelijke importbron van premium kersen.

Voor meer informatie: 
Octavian Olaru
Moldova Fruct
+373 68 997 709
olaru@moldovafruct.md
www.moldovafruct.md 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven