Onderzoek bewijst dat rode bieten prestaties bij atleten verhogen

Rode bieten zouden een van de volgende favoriete voedingsmiddelen voor atleten kunnen worden; onderzoek van UniSA toont aan dat het een concurrentievoordeel kan bieden bij het sporten. Onderzoekers ontdekten dat rode biet, druiven, morellen en pijnboomschorsextract, die bijdragen aan de beschikbaarheid van stikstofmonoxide in het lichaam, de prestaties bij duursporten verbeteren.

In de meta-analyse van de studie werd het effect geëvalueerd van de consumptie van nitraatrijke voedingsmiddelen (meestal groene bladgroenten), voedingsmiddelen die polyfenolen bevatten (zoals bessen, kersen en cacao) en L-Citrulline (te vinden in watermeloen) op de uithoudingsprestaties tijdens de training.

Uit het onderzoek bleek dat de nitraatgehaltes in rode bieten, waarvan is aangetoond dat ze de bloedstroom stimuleren en de toevoer van voedingsstoffen en zuurstof naar de spieren tijdens de training verhogen, atleten hielpen om sneller beter te presteren.

Evenzo hielpen de polyfenolen in druiven, kersen en pijnboomschorsextract het nitraat te beschermen tegen afbraak in het lichaam, waardoor het uithoudingsvermogen werd vergroot. En ondanks het vermogen van L-citrulline om de productie van stikstofmonoxide in het lichaam te stimuleren, gaf de consumptie van watermeloen (met een hoog gehalte aan L-citrulline) geen impuls aan de trainingsprestaties.

Bron: unisa.edu.au

 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven