Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Crisisupdate: Nieuw Nederlands brandstofrecord

De gasprijs voor de maanden tot aan de winter van 2022 heeft de dalende lijn aardig te pakken. Voor de contractprijs voor 'winter 2022' valt dat nog tegen. Voor een megawattuur op de Title Transfer Facility, het Nederlandse gashandelsplatform, moet nog altijd ruim 90 euro afgerekend worden. In deze nieuwe crisisupdate een nieuwe gasgrafiek en een opsomming van de berichten uit het afgelopen Pinksterweekend.


De gasprijs voor 'winter 2022' tot en met 7 juni op de Title Transfer Facility, het Nederlandse gashandelsplatform. Voor de zomermaanden daalt de gasprijs tot om en nabij de 80 euro per megawattuur. Voor de wintermaanden ligt de gasprijs nog een stuk hoger. Bekijk hier de actuele prijzen. 

Vlak voor het Pinksterweekend werd in Den Haag weer volop gesproken en gespeculeerd over de gasmarkt, leveringsleveringszekerheid en waar 'we' allemaal gas vandaan zouden kunnen halen als we niet opnieuw in Groningen willen boren. Vrijdag beantwoordden minister Jetten van Klimaat en Energie en staatssecretaris Vijlbrief van Mijnbouw een hele reeks vragen vanuit de vaste Tweede Kamercommissie voor Economische Zaken en Klimaat. Bekijk het 61 pagina's tellende document hier. 

De Mijnraad kwam met advies voor het borgen van de leveringszekerheid in de huidige gascrisis. De leveringszekerheid van gas staat stevig onder druk en is in een aantal toekomstscenario’s niet gegarandeerd, stelt de raad. De raad adviseert de overheid onder meer zich voor te bereiden op overheidsingrijpen. Ook boren in Groningen is voor de raad geen brug te ver.

In de media werd volop over het advies gesproken. Opvallend is dat mogelijk Duitsland van groot belang gaat zijn voor het wel of niet in Groningen (moeten) boren naar gas. Nederland heeft contracten lopen met de Oosterburen en mocht Duitsland gas tekort komen, dan moet dat uit de Groninger bodem komen. 

Bij NPO Radio 1 werd uitgelegd waarom het eventueel opendraaien van de gaskraan in Groningen de gasprijs niet zal drukken. Beluister het item hier. Op diezelfde radiozender werd ook (nog maar eens) gesproken over aardwarmte. Is dat de oplossing voor het gasprobleem? Allicht, al gaat het nog langzaam, onder meer omdat het 'zeer complex' is, legt Hans Bolscher, voorzitter van Geothermie Nederland uit. Hij noemde ook de glastuinbouw. "De tuinders willen heel snel naar geothermie, die zitten te springen om maatregelen. In hun actieplan van deze week staat geothermie met stip op nummer één." 

Dat actieplan waarnaar hij refereert is hier in te zien: https://www.glastuinbouwnederland.nl/nieuws/maak-nederlandse-land-en-tuinbouw-klimaatkampioen/. Het actieplan is een reactie op het op 2 juni in Den Haag gepresenteerde beleidsprogramma Klimaat

Energiehandelsplatform Powerhouse komt met een nieuw weekoverzicht, deze keer voor week 23. Men wijst er onder meer op dat in de eerste vijf maanden van 2022 Gazprom een kwart minder gas richting Europa liet stromen dan in dezelfde periode vorig jaar. Wat betreft de actuele gasprijzen wijst men erop dat als Rusland alleen al naar de 'gaskraan wijst' dat waarschijnlijk resulteert in omhoog schietende gasprijzen. Lees het hele bericht hier. 

TNO stelde een overzicht op van de opties die er zijn voor Nederland om onafhankelijk te worden van Russisch gas. De optelsom van mogelijke maatregelen biedt genoeg ruimte om het aandeel Russisch gas te compenseren, concludeert men. Bekijk de opties hier. 

De Sociaal-Economische Raad stelt dat de sociaaleconomische gevolgen van de Oekraïne-oorlog groot zijn. 'Alles wordt duurder', is de weinig geruststellende boodschap. Bekijk het artikel hier. 

Wat zonder twijfel al écht duur is, is brandstof. De brandstofprijzen zijn naar een nieuw record gestegen, melden diverse media. Gisteren werd er al voor gewaarschuwd. De Gemiddelde Landelijke Adviesprijs voor een liter Euro95 bedraagt vandaag 2,505 euro. Een liter diesel heeft als geadviseerde verkoopprijs 2,229, zo blijkt uit een overzicht van United Consumers

"Tanken voor 2 euro per liter gaan we voorlopig niet meer meemaken", zegt Paul van Selms van United Consumers bij de NOS. "De vooruitzichten zien er niet goed uit, dus de prijs zal waarschijnlijk hoog blijven. Er is geen zicht op een oplossing van de oorlog in Oekraïne op korte termijn en het risico blijft dat de huidige situatie escaleert."