Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Manuel Baides, Fruta de Autor (Spanje):

"Met de hoge telersprijzen is het voor ons moeilijk om winstmarges te behalen in de meloenenafzet"

De Europese markt beschikt sinds maart over beperkte hoeveelheden meloen en watermeloen. Toen bestond het aanbod nog uit product van Senegal of Midden-Amerikaanse landen. Ook de Spaanse aanvoer is nog steeds beperkt. De prijzen zijn hoog, maar bedrijven die werken op basis van programma's met vaste prijzen hebben het moeilijk.

"De Spaanse oogst begon met vertraging in Almería. Het areaal was bovendien gekrompen, de gemiddelde opbrengst lag lager dan normaal en er was productuitval als gevolg van kwaliteitsproblemen, vooral bij watermeloen. Een behoorlijk hoog percentage van de watermeloenen doorstaat de kwaliteitsselectie niet in de pakstations. Bij meloen is er dan weer een overvloed aan kleine maten als gevolg van de overvloedige regenval en kou tijdens de aanplant en in de bloeifase."

De telersprijzen zijn omhooggeschoten door het gebrek aan aanbod - vooral van grote kalibers - en door de goede vraag. "Voor ons is het moeilijk om winstmarges te behalen, wanneer we meloenen en watermeloenen zo duur moeten aankopen. Net als veel andere bedrijven werken we immers meestal met vooraf vastgelegde prijzen bij levering aan de grote supermarktketens. Bovendien zijn de kosten met de inflatie flink omhooggeschoten. We doen er echter alles aan om onze klanten, zowel retailers als groothandels, niet in de steek te laten", zegt Manuel Baides.

Fruta de Autor, een groep met merken als Algitama, Melón de Autor, Sandía Foodie, Roxo of Princesa, is een van de weinige Spaanse bedrijven die jaarrond meloen uit eigen teelt kan leveren. De grootste hoeveelheden komen uit Spanje, van eind april tot oktober. In de andere maanden van het jaar staan de eigen percelen in Brazilië en Senegal in voor de aanvoer. Op dit moment biedt het bedrijf Piel de Sapo meloen, gele meloen en zwarte, gestreepte en mini watermeloen aan. "We testen nu ook Galia- en Cantaloupe-meloenrassen op onze percelen met het idee om ze volgend seizoen in onze productcatalogus op te nemen."

De overvloed aan kleine maten van Piel de Sapo-meloen doet Fruta de Autor z’n blik richten op de exportmarkt. "De export van de kleine maten onder het merk Princesa verloopt goed in landen als het Verenigd Koninkrijk, Nederland, Frankrijk en Duitsland. Natuurlijk zijn we ook sterk aanwezig in Spanje, maar meloenen met een gewicht van minder dan 2,5 kilo worden er doorgaans niet verkocht. Met de verbetering van de Piel de Sapo-rassen kunnen we zowel met grote meloenen als met fruit van 1,5 kg een goede smaakkwaliteit verkrijgen."



Hoewel er op dit moment een tekort is aan meloen en watermeloen, kan er volgens Manuel Baides in de eerste weken van juli sprake zijn van overlap van verschillende herkomsten. Dat kan voor overaanbod zorgen op de markten. "Vanaf juli komt er product van Sevilla en Córdoba beschikbaar. Daar is het areaal overigens uitgebreid. Maar op dat moment zal ook Murcia nog product leveren en beginnen Extremadura en Castilla-La Mancha met hun oogst. Die laatste regio heeft de laatste jaren de neiging om het seizoen vroeger op te starten."

Overzeese kakiseizoen wordt verlengd met het Sharon-type
Fruta de Autor brengt momenteel de laatste Rojo Brillante kaki's uit Uruguay en Peru op de Europese markt. Het seizoen is positief verlopen. En binnenkort gaat het bedrijf als pionier van start met de import van Sharon kaki's uit beide herkomstlanden.

"Onze keuze om overzeese kaki’s te importeren is ons goed bevallen. Nu het Braziliaanse kakiseizoen voorbij is, hebben we een leverancier gevonden die ons fruit van goede kwaliteit levert om te concurreren met Zuid-Afrika. Het idee is om met dit product het overzeese seizoen te kunnen verlengen. Kaki is momenteel een goed alternatief voor steenfruit, dat dit jaar schaars is. We zien een interessante vraag, zeker vanuit de supermarktketens", besluit Manuel Baides.

Voor meer informatie:
Manuel Baides
Fruta de Autor SL
Tel.: +34 615104344
comercial@frutadeautor.com  
www.frutadeautor.com  
www.grupoautor.es 

Publicatiedatum: