"Het fruit wordt afgezet tegen prijzen die de teeltkosten niet eens dekken"

De citrussector van Andalusië zal dit seizoen miljoenen verliezen

"Het is een echte ramp," vat Antonio Barrera samen, een citrusteler die in de gemeente Cantillana (Sevilla) een familiebedrijf van 100 ha runt en twee pachtteeltbedrijven, waar hij verschillende sinaasappel-, mandarijn- en grapefruitsoorten teelt. "Na een heel jaar werken, het naleven van strenge voorschriften en het geconfronteerd worden met de waanzinnige stijging van de kosten voor energie, brandstof en fytosanitaire producten, kunnen we ons fruit niet verkopen en moeten we het op de grond laten rotten."

Dit jaar hebben de telers te lijden gehad onder het gebrek aan vraag en een vertraging van de oogst door de trage afzet. Daarnaast is het fruit in de bomen sneller rijp geworden door de hoge temperaturen, waardoor het uiteindelijk op de grond valt.

"Bovendien moeten we geld uitgeven om dat gevallen fruit te behandelen en aan de volgende oogst denken. Er zijn plagen die het rijpe fruit aantasten, zoals ceratitis of fruitvlieg, en deze insecten blijven daar tot het volgende jaar of ze kunnen andere rassen in de buurt aanvallen," verklaarde hij. "Dit is het slechtste seizoen in jaren," voegde hij eraan toe.

"Normaal zijn we klaar met de oogst in juni, maar dit jaar zullen we hem tussen half juni en begin juli beëindigen." De telers weten nog steeds niet waar ze dit fruit zullen afzetten en tegen welke prijzen. Volgens het laatste verslag van het Waarnemingscentrum voor prijzen en markten van de Junta de Andalucía hebben de opslagplaatsen het moeilijk om hun activiteiten te beëindigen.

Volgens het Andalusische agentschap is de prijs van sinaasappelen 63,2% goedkoper dan het gemiddelde voor 2016-2021. "Het fruit wordt verkocht tegen prijzen die de teeltkosten niet eens dekken. De rassen die we in andere jaren in de boomgaard verkochten voor
€ 0,45 per kg, worden dit jaar verkocht voor € 0,12 per kg," verklaarde Antonio Barrera.

"Het probleem is dat de prijsdaling alleen op de plantage plaatsvindt, want de prijzen die de consumenten betalen zijn praktisch dezelfde als vorig jaar," vertelde Ricardo Serra, een citrusteler en voorzitter van Asaja Sevilla. Terwijl de telers € 0,10 tot € 0,12 per kg voor sinaasappelen krijgen uitbetaald, kost datzelfde fruit in de winkel of supermarkt, afhankelijk van de vestiging, € 1 tot € 2, wat betekent dat het daar tot 200% duurder is.

De verliezen zijn enorm. Volgens een balans van de organisatie Union de Uniones "hebben de Andalusische citrustelers in het seizoen 2021-2022 te maken met een daling van het bruto-inkomen met 24% ten opzichte van het vorige seizoen, wat neerkomt op een daling van
€ 174 mln."

Bron: sevilla.abc.es 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven