Mogelijke rotatie met durumtarwe

Annus horribilis voor de Siciliaanse wortel

"Het voorbij wortelseizoen is ontzettend moeilijk geweest. Dit komt voornamelijk door het gebrek aan vraag naar ons product vanuit het buitenland", zegt Carmelo Calabrese van de Siciliaanse telersvereniging OP Fonteverde.

"De oogst heeft ook vertraging opgelopen als gevolg van de strenge winter en koude lente. De regio Veneto in het noorden van Italië, die z’n product onmiddellijk na ons op de markt brengt, heeft niet hetzelfde probleem gekend als wij. Daar is het seizoen zoals altijd in de maand mei gestart. Op deze manier hebben we in het laatste deel van ons seizoen weinig afzetmogelijkheden gehad. En in het voorjaar moesten we opboksen tegen grote volumes gekoelde wortelen op de Europese markt."

400 hectare niet geoogst op Sicilië
"De prijzen zijn vanaf het begin laag gebleven. We hebben het seizoen vervroegd moeten beëindigen door verkoopprijzen die onder de teeltkost liggen, namelijk 16-17 cent per kilo voor het product in big bags. De oogst is gewoon stopgezet. Enkele honderden hectares met wortelen van goede kwaliteit zijn niet uit de grond gehaald. Straks worden ze allemaal ingeploegd. Om aan de programma's te voldoen werd het areaal op Sicilië het voorbije seizoen uitgebreid van de gebruikelijke 1.400 hectare tot ongeveer 1.800 hectare (indicatieve cijfers, want precieze gegevens ontbreken). Met deze overproductie weten we nog niet hoe de volgende programmering eruit gaat zien, maar we zullen waarschijnlijk terugkeren naar de cijfers van het vorige areaal, of misschien zelfs minder."

Boven: paprika is een ander belangrijk product van OP Fonteverde

"Ongeveer 300 à 400 hectare is niet geoogst wegens het aanbod op de markt van het buitenlandse, gekoelde bewaarproduct, dat zeker niet de kwaliteit haalt van de Siciliaanse wortelen, maar het zij zo. Zeker in de huidige tijden met een veranderende geopolitieke situatie is dat een schande, gezien voedselzekerheid een zeer actueel onderwerp is geworden. Ik denk dat we opnieuw meer zullen inzetten op durumtarwe, die altijd op Sicilië geteeld is geworden en voor een bedrijf als OP Fonteverde in het verleden belangrijk is geweest. Deze teelt kan in rotatie met wortelen en aardappelen."

Courgette, ook een product dat OP Fonteverde teelt en afzet

"Voorlopig zijn we niet van plan om het areaal van durumtarwe uit te breiden, maar dat kan gauw veranderen. In oktober, wanneer we opnieuw moeten zaaien, nemen we de beslissing. Ondertussen moeten we goed op de hoogte blijven van zowel de prijsontwikkelingen als rasseninnovaties. De huidige prijs van 52 cent per kg voor durumtarwe, vergeleken met 30 cent in het verleden, wekt natuurlijk onze interesse. Maar voorzichtigheid is geboden."

Voor meer informatie:
Carmelo Calabrese
OP Consorzio Fonteverde
Società Consortile Agricola a r.l.
C.da Fontanazza s.n.
97014 Ispica (RG) - Italië
Tel: +39 (0)932 951484
patrizia@fonteverde.com
www.fonteverde.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven