Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Turkse havens hebben voordeel van oorlog in Oekraïne

De Turkse zeehavens lijken het meest te profiteren van de aanhoudende oorlog tussen Rusland en Oekraïne. De havens in het transcontinentale land kregen de extra ladingen, omdat Turkije geen schepen onder Russische vlag verbood, terwijl de Verenigde Staten, de Europese Unie en vele Aziatische naties dat wel deden door middel van sancties vanwege de inval in Oekraïne eind februari.

Uit gegevens blijkt dat de Turkse havens in de periode januari-april van dit jaar 6.000 ton meer overslaggoederen hebben behandeld dan in dezelfde periode vorig jaar. De havens hebben van januari tot april 2022 130,8 mln ton goederen behandeld, waarvan 27,7 mln ton transitogoederen, tegenover 124,9 mln ton goederen, waarvan 24,4 mln ton transitogoederen in dezelfde periode van 2021.

De blokkade in de Zwarte Zee heeft echter grote gevolgen voor de Turkse havens wat betreft de overslag van Russische en Oekraïense vracht. De Zwarte Zee grenst aan de kusten van zowel Rusland als Oekraïne, die nu met elkaar in gevecht zijn, waardoor hun buitenlandse handel sterk wordt belemmerd.

In het eerste kwartaal van 2022 exporteerde Rusland 17,2 mln ton goederen naar de Russische binnenlandse markt, tegenover 19,6 mln ton in dezelfde periode van het voorgaande jaar. De Turkse havens ontvingen ook meer lading uit andere landen aan de Zwarte Zee, omdat Bulgarije en Roemenië Russische schepen de toegang tot hun havens hebben ontzegd.

Bron: container-news.com

Publicatiedatum: