De AirJet Blueberry Grader van GP Graders

Een nieuw concept als antwoord op problemen met traditionele sorteermachines

Het voorspellen van de vraag, de hogere kosten voor arbeid en het tekort aan arbeidskrachten zijn problemen waar AGF-verpakkers dagelijks mee te maken hebben. Dankzij de toepassing van de juiste technologische oplossingen kunnen blauwe bessentelers nu gemakkelijker tegemoet komen aan de veranderde eisen van hun klanten en orders nog sneller en efficiënter verwerken. 

De AirJet Blueberry Grader, die werd ontwikkeld door het Australische bedrijf GP Graders, werd ontworpen om in te kunnen spelen aan de veranderende behoeftes van klanten in de sector. Door gebruik te maken van een innovatieve invoermethode worden de blauwe bessen correct op de transportband geplaatst, waarna zij zorgvuldig worden gesorteerd op basis van realtime feedback van de gpVision-camera's. 

Open software
Het sorteersysteem is uitgerust met drie full HD-camera's per lijn: voor detectie van verschrompeling, kleuring en NIR-camera's. De sorteerder maakt 30 beelden van het oppervlak van iedere bes, zodat het fruit van alle kanten in detail kan worden geïnspecteerd. Op basis van de beschikbare beelden is de software in staat om de bessen te sorteren op maat, stevigheid, defecten, kleuring en interne en externe kwaliteitsproblemen. Een uniek kenmerk van dit systeem is dat het de gebruiker in staat stelt om alle uitgedroogde en verschrompelde bessen uit te werpen. De AirJet Blueberry Grader sorteert de blauwe bessen met een snelheid van 45 eenheden per seconde per lijn, en biedt gebruikers dus een hoge doorvoersnelheid die niet ten koste gaat van het sorteerresultaat. 

De kleurencamera inspecteert de kleuring van het fruit en bepaalt of de steel zichtbare defecten vertoont. Dit maakt het mogelijk om rode, groene en onrijpe bessen uit te werpen. Daarnaast is deze camera in staat om de bessen te sorteren op basis van de aanwezigheid van een wit waslaagje. De camera detecteert bessen die verschrompeld of niet goed meer zijn. Dit kan voorkomen na transport over lange afstanden. De bessen zijn dan nog hard en stevig, maar zien er niet aantrekkelijk meer uit. De NIR-camera sorteert het fruit op basis van de vorm en stevigheid en kan ook worden gebruikt om de diameter of maten van de blauwe bessen te bepalen. De software maakt het mogelijk om de bessen onder te verdelen in vijf hardheidscategorieën, van zacht tot stevig. Bovendien is de gpVision-technologie in staat om interne en externe afwijkingen, zoals kneuzingen, verkleuringen en uitdroging te detecteren. 

De camera's die in deze machine worden gebruikt, zijn van de hoogste kwaliteit en kunnen zelfs de kleinste details detecteren. Ze hebben een perfecte kleurweergave en hoge resolutie. Afwijkingen zijn alleen zichtbaar op haarscherpe beelden. Deze oplossing werd ontwikkeld om alle mogelijke defecten op te sporen zonder in te boeten op efficiëntie en productiviteit. 

De software werd ontwikkeld door operators voor operators, vandaar dat zij eenvoudig en gebruikersvriendelijk is. Met behulp van de nieuwe, eenvoudig bedienbare gebruikersinterface (GUI) kan een gebruiker het systeem binnen enkele uren leren bedienen. De software is bovendien in staat om mogelijke nieuwe defecten te identificeren die voor kunnen komen als gevolg van veranderende weerpatronen en teeltomstandigheden. Het open ontwerp van de software maakt dat zij aanpasbaar is aan verschillende kwaliteitseisen en afwijkingen, wat het mogelijk maakt om het fruit te sorteren op basis van kwaliteitscriteria van verschillende klanten. 

Hygiënisch ontwerp
De AirJet Blueberry Grader werd ontworpen volgens de strengste eisen op het gebied van hygiëne en reiniging. Het ontwerp van de machine is solide, maar kan tegelijkertijd gemakkelijk worden gereinigd dankzij de buisconstructie en het feit dat de machine geen vlakke oppervlakten heeft. Met het oog op de eisen die vandaag de dag aan hygiëne worden gesteld, is het cruciaal dat een machine eenvoudig is schoon te maken en onderhouden zonder besmettingsgevaar voor voedsel. 

De ontwerpers van de AirJet Blueberry Grader wilden een machine ontwikkelen die eenvoudig te onderhouden is. De sorteermachine heeft daarom een open constructie, waardoor alle mogelijke problemen snel kunnen worden opgespoord. Andere systemen hebben doorgaans een dichte constructie, wat het onderhoud kan bemoeilijken. 

Daarnaast zorgt het ontwerp van de machine voor een aanzienlijke vermindering van de tijd die nodig is voor het schoonmaken. De gehele machine is vervaardigd van roestvrij stalen en plastic componenten. Er zijn geen vlakke oppervlakten waar water zich op kan hopen. Door de afwezigheid van horizontale oppervlakten kan het water na het wasproces gemakkelijk wegstromen en hoopt het fruit niet op. De machine is ontworpen voor intensief gebruik. Een ander kenmerk dat het schoonmaken eenvoudiger maakt is dat alle snoeren zijn weggewerkt in roestvrij stalen buizen. 

Verlagen van kosten voor sorteren en verpakken blauwe bessen
De AirJet Blueberry Grader is een nieuw concept van een machine die speciaal ontwikkeld werd voor het sorteren van blauwe bessen en  beantwoordt aan veranderende eisen van de klant. De sterke groei van de blauwe bessenconsumptie in Europa en de steeds hogere eisen die retailketens stellen maken dat telers en verwerkers zich voortdurend aan nieuwe trends aan moeten passen, willen zij concurrerend blijven. Een investering in nieuwe technologie kan de efficiëntie van alle productieprocessen verhogen, bijdragen aan  kostenverlaging en een deel van de bestaande problemen wegnemen. 

De AirJet Blueberry Grader werd ontworpen door GP Graders in Australië.  Dit bedrijf levert al vele jaren sorteeroplossingen voor kersen en blauwe bessen aan klanten in Europa, Chili en Noord-Amerika. Milbor PMC is de exclusieve distributeur van deze machines in Europa. Het bedrijf levert hoogwaardige technologische oplossingen en een onderhoudsservice die  24/7 beschikbaar is.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven