Expediteur Wilfried Wirtz over de huidige fruitlogistiek

"De groei van de e-commerce was verbazingwekkend"

In tijden van chauffeurs- en personeelstekorten en recordhoge brandstofprijzen komt de transportlogistiek duidelijk onder druk te staan. De recente verlaging van de brandstofprijzen in Duitsland heeft de gespannen situatie enigszins verlicht. Toch zal de AGF-logistiek ook in de nabije toekomst met meerdere, onvermijdelijke uitdagingen geconfronteerd worden, zegt Wilfried Wirtz, directeur van expeditiebedrijf Franz Wirtz uit Bornheim.

"Al met al is het familiebedrijf van de vierde generatie best goed door de afgelopen pandemieperiode gekomen," vertelt Wilfried. "Alleen bij het laden en lossen ter plaatse moesten onze chauffeurs rekening houden met de hygiëne- en beschermingsvoorschriften wat dan weer een zekere hoeveelheid extra werk betekende. Gelukkig hadden we binnen ons bedrijf nauwelijks coronabesmettingen, waardoor we er goed vanaf zijn gekomen."


Directeur Wilfried Wirtz

Fruitlogistiek: nog steeds een stijgende tendens
Het zwaartepunt van Wirtz lag in de eerste drie generaties op de groenten- en fruithandel. Onder leiding van Martina Zimmermann en Wilfried Wirtz veranderde het bedrijf in de jaren '80 in een moderne transportdienstverlener. "Groenten en fruit zijn natuurlijk zeer seizoensgebonden. Momenteel, midden in het seizoen, bedraagt het omzetaandeel ongeveer 50-60 procent van onze totale orders, terwijl dit percentage in de winter op slechts 20-30 procent ligt. Verder houden we ons bezig met het transport van zuivel en vleesproducten, elektronica en farmaceutische producten. Vooral de laatste categorie is sinds de corona-uitbraak met circa 30 procent gestegen."

Aan het begin van de coronapandemie was er ook bij Wirtz sprake van een omzetdaling bij groenten en fruit. "Binnen de kortste tijd bedroeg onze omzet in deze divisie nog maar circa 70 procent van het niveau van het voorgaande jaar. In de daaropvolgende maanden steeg de omzet echter gelukkig aanzienlijk, zodat we van een totale groei van 15-20 procent in de afgelopen jaren kunnen spreken."


In zijn beginjaren legde de firma Wirtz zich ook toe op de handel in groenten en fruit.

Flexibiliteit en kennis als doorslaggevende troeven
Deze groei in de fruitlogistiek is volgens Wilfried aan verschillende factoren toe te schrijven. "Mijn bestaande klanten hebben nieuwe klanten gekregen, wat met de concentratie van de markt samenhangt. Daarnaast zijn in de loop der jaren veel gespecialiseerde expediteurs verdwenen, waardoor er nog maar een paar over zijn die onze kennis en de daarmee verbonden flexibiliteit aan kunnen bieden."

"Binnen de fruitsector zijn ook enkele gunstige ontwikkelingen waar te nemen," vervolgt Wilfried. "De e-commerce heeft deels ook vanwege corona een duidelijke impuls gekregen. De groei van onze opdrachten op dit gebied is verbazingwekkend en we gaan ervan uit dat deze divisie zich ook in de komende jaren sterk zal blijven ontwikkelen."

Gebrek aan jong talent
Desalniettemin kijkt hij met bezorgdheid naar het gebrek aan jong talent, zowel wat betreft chauffeurs alsook op kantoor. "Er zijn nauwelijks trainees te vinden, niet in de laatste plaats omdat logistieke dienstverleners de klok rond werken. Met mijn zoon Jan (rechts) is mijn opvolging weliswaar verzekerd, maar we hebben ook een team eromheen nodig", aldus Wilfried, die volgend jaar precies veertig jaar aan het roer van het bedrijf staat. "Ondanks alles staan we er echter goed voor en het zal ook in de komende jaren onze ambitie blijven om de logistieke problemen van onze klanten op te pakken en dienovereenkomstig op te lossen."

Foto's: Franz Wirtz GmbH 

Voor meer informatie:
Wilfried Wirtz
Franz Wirtz GmbH
Johann-Philipp-Reis-Str. 22 
D-53332 Bornheim, Duitsland
Tel: 0+49 (0)2222 9100 0
info@spedition-wirtz.de 
www.wirtz-international.com 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven