Groentenhandelaar René Meier uit Thurgau over de actuele verkoopsituatie:

"In Zwitserland zijn de veranderingen nog niet zo ingrijpend geweest als in het buitenland"

De vollegrondsgroentenoogst van dit jaar komt nu ook in Zwitserland langzaam maar zeker op gang. "Afgelopen jaar hadden we overal te weinig van, dit jaar is het aanbod daarentegen veel te groot waardoor er al enorme overschotten op de markt drukken. Van een corona-effect is helaas ook geen sprake meer, waardoor de verkoop over het algemeen eerder traag verloopt. Bij bepaalde producten liggen we tot wel 25 procent onder het niveau van vorig jaar", zegt groentenhandelaar René Meier uit Thurgau over de actuele verkoopsituatie.

De Zwitserse rabarber is tot nu toe de enige positieve uitzondering geweest. Rabarber is echter eerder een marginaal product en slechts korte tijd verkrijgbaar. Ook de Zwitserse groentensector wordt volgens René met de huidige uitdagingen, bijvoorbeeld enorme kostenstijgingen, geconfronteerd. "De inflatiestijging is met slechts 2,5 procent weliswaar te overzien vergeleken bij buurlanden, maar desondanks moeten ook wij op hogere verpakkings-, loon- en transportkosten rekenen."


De firma Meier levert als regionaal opererend groothandelsbedrijf overwegend aan groothandelaren en verwerkingsbedrijven / Foto: Meier

Stijgende vraag naar biologische groenten en nichegroenten 
Vanwege dreigende tekorten aan graan denken veel Europese telers erover na om meer tarwe en dergelijke in plaats van groenten te telen. "Tot nu toe zijn de veranderingen in Zwitserland vergeleken bij veel andere landen nog niet zo ingrijpend geweest. Ook in dit geval is de teelt in Zwitserland eerder te kleinschalig voor grootschalige graanteelt. In zoverre zie ik geen bedreiging voor de Zwitserse groententeelt", legt René uit.

Desalniettemin zijn er ook in de Zwitserse groentensector enkele tendensen op de langere termijn zichtbaar. René: "Biologische producten en merkproducten vertonen jaarlijks een interessante groei. Hetzelfde geldt voor oude groenten zoals pastinaken en witte kool, hoewel dit eerder nicheproducten zijn."

Invloed op de convenience sector
Als regionaal opererende groentenhandelaar levert Meier overwegend aan groothandelaren en verwerkingsbedrijven uit de middenstand. "Juist in de laatstgenoemde tak heeft corona de vraag naar verwerkingsgroenten aanzienlijk beïnvloed. Inmiddels is de buitenshuisconsumptie weliswaar enigszins hersteld, maar toch ligt de verkoop nog steeds op circa 80 procent van het niveau van voor corona. In zoverre constateren we nog steeds een zeker na-effect van corona."

Voor meer informatie:
René Meier
Meier Gemüse
Amriswilerstrasse 36
CH-8589 Sitterdorf, Zwitserland
Tel: +41 71 422 15 16
info@meier-gemuese.ch  
www.meier-gemuese.ch  


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven