Europatat bepaalt strategie voor 2022-2025

Europatat, de Europese aardappelhandels-organisatie, die nationale verenigingen en bedrijven die betrokken zijn bij de handel in pootaardappelen en consumptieaardappelen uit heel Europa verenigt, heeft op 29 en 30 mei haar jaarlijkse vergadering in Dublin gehouden. Daar werd een nieuw strategisch plan voor 2022-2025 bepaald.

De strategie van Europatat voor deze periode baseert zich op 4 pijlers: ontwikkeling van de vereniging en leden; dialoog; informatie en communicatie; RUCIP, een code die de handelsvoorwaarden van de Intereuropese Aardappelhandel omvat en die tot doel heeft de oplossing van handelsgeschillen in de aardappelsector te bevorderen.

Er werd in Dublin een nieuwe voorzitter en een nieuwe raad van bestuur gekozen. De nieuwe voorzitter, Tigran Richter, vervangt Gilles Fontaine (Desmazières), die Europatat de afgelopen vier jaar heeft geleid. Heero Gramsma (Luonnosta) is herkozen als penningmeester tot 2026 en Domenico Citterio (Fruitimprese) blijft tot 2024 vicevoorzitter.

Tijdens de bijeenkomst waren er ook vergaderingen van de Europatat-commissies georganiseerd met als onderwerpen primeuraardappelen, pootaardappelen, consumptieaardappelen, verpakkers, RUCIP en aanverwante technische aangelegenheden en regelgeving.

In de commissies voor primeuraardappelen, consumptieaardappelen en verpakkers werden de belangrijkste gegevens over het areaal en de opbrengst in de verschillende landen meegedeeld, alsook gegevens over de consumptie, die in praktisch alle landen aan het dalen is. Anderzijds werden ook de vereisten van de distributie geanalyseerd (de verschillende etiketten die vereist zijn bij de teelt, in het pakstation, herkomstetikettering...).

In de RUCIP-commissie werd gemeld dat er wordt gewerkt aan de herziening van deze normen. Een werkgroep zal naar verwachting de nieuwe versie eind dit jaar voorstellen.

Bron: fepex.es


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven