Rodolfo Zea, minister van Landbouw:

"De telersprijs voor een kilo Colombiaanse bananen is veel te laag"

De exportprijs van Colombiaanse bananen, het op twee na grootste exportproduct van dit Zuid-Amerikaanse land, is de afgelopen vijf jaar gestagneerd. "Het kan toch niet dat een kilo bananen vandaag nog op € 0,41/0,43 cent staat. We moeten een betere prijs bekomen voor de inspanningen die we leveren én voor de hard gestegen teelt-  en productiekosten", aldus minister van Landbouw Rodolfo Zea in een interview met Opinión Caribe. "We zien dat op de internationale markt, met name de Europese Unie, die een van onze belangrijkste markten is, steeds meer eisen worden gesteld op het gebied van gewasbeschermingsmiddelen, maar de inspanningen die onze telers daartoe moeten leveren zien we niet weerspiegeld in de prijs."

Zea benadrukte dat hij vanuit zijn portefeuille initiatieven opzet voor gedeelde verantwoordelijkheid in milieu- en sociale aangelegenheden om de activiteit van de bananentelers weer winstgevend te maken.

Op 2 en 3 juni vond de 5e editie van het Bananenforum plaats in Santa Marta met als titel "Vooruitgang in de sector voor een duurzame teelt". Minister Zea legde uit dat het forum onderwerpen behandelt die van groot belang zijn voor deze sector, zoals onder meer ecologische duurzaamheid, productiviteit, concurrentievermogen, sociale impact en plantgezondheid. De focus lag op de bestrijding van ziekten zoals TR 4.

"We bekijken welke kansen we hebben om te beschikken over resistente rassen en welke investeringen er in infrastructuur nodig zijn om de bananenteelt in La Guajira en Magdalena te verbeteren", voegde hij eraan toe.

Bron: opinioncaribe.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven