Vincenzo Verard van ViviSud over de Limvalnera aardbei:

"Tot en met 30 mei heb ik 580 gr per plant geplukt, met een uitvalpercentage van bijna nul"

Enkele dagen vóór de laatste plukronde van Limvalnera aardbeien, een ras ontwikkeld door de Nederlandse veredelaar Limgroup, beginnen telers en handelaren in Italië de balans op te maken van het seizoen. De reacties zijn zonder uitzondering positief en de verwachtingen lijken te zijn overtroffen.

Limvalnera aardbeienperceel - foto gemaakt op 20 mei 2022

"Volgend seizoen zal 50% van ons aardbeienareaal met Limvalnera aangeplant worden", vertelt Vincenzo Verardi, eigenaar van het teeltbedrijf ViviSud in de Zuid-Italiaanse gemeente Policoro. "De opbrengst en de verkoopcijfers die we met slechts 30.000 planten hebben behaald, zijn uitzonderlijk. We oogsten nog steeds bevredigende volumes en we denken dat we kunnen doorgaan tot half juni. De planten zijn heel gezond en hebben een mooi bladerdak. De productie is constant gedurende de volledige oogstperiode. De aardbeien blijven er zelfs in deze warme dagen mooi uitzien en lekker smaken."

"Terwijl we in maart elke 7-9 dagen een oogstronde deden, gaan we nu elke 4 dagen de kas in om onze klanten een aardbei met de juiste rijpheid te garanderen. Limvalnera is een ras dat goed geschikt is voor lange afstanden. We zijn erin geslaagd uitstekende handelsrelaties op te bouwen met enkele supermarkten in Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland. Ook volgend seizoen werken we met die retailers op contractbasis en we zullen zelfs grotere hoeveelheden kunnen aanbieden. Voor 2022/23 gaan we 200.000 zaailingen planten, waarvan een derde bewortelde stekken van 66 mm. Het idee is om de oogstkalender te verlengen en al begin november Limvalnera aardbeien te leveren."

Ook Federico Fapanni, salesmanager van Ortobergamo, is positief over dit aardbeiras van Limgroup: "Hoewel Limvalnera dit jaar op de markt kwam op een moment dat niet ideaal was voor de consumptie vanwege koude dagen en overvloedige regen, slaagde het ras er al snel in om een van de meest gevraagde en best betaalde aardbeien te worden. Limvalnera overtrof zelfs enkele van de meest gerenommeerde rassen op de markt. We zijn in maart begonnen met het laden van enkele pallets per week, maar de aanhoudende bestellingen van klanten dwongen ons toen om de bevoorrading vanuit Basilicata te vergroten. Ik had al vanaf het eerste begin een groot vertrouwen in deze aardbei, niet alleen vanwege zijn smaak en textuur, maar ook omwille van de goede houdbaarheid. Het is een aardbei die zich in de hogere prijsklasse beweegt."

"Eén ding is zeker: in 2023 ligt Limvalnera in poleposition bij Ortobergamo. Vanuit marketingoogpunt zullen we alleen de verpakking nog wat mooier moeten maken, zoals bij de andere rassen, om het product herkenbaar te maken en een hoge aankoopfrequentie te genereren."

"Na een test met duizend planten in 2021, heb ik dit jaar de sprong gewaagd en een hectare aangeplant met Limvalnera, ook al was het nog niet zo’n bekend ras", vertelt dan weer Domenico Martino van het teeltbedrijf Leuzzi Lucia uit Scanzano Jonico. "Ik heb er geen spijt van, ik vind zelfs dat ik meer terrein had moeten voorbehouden voor dit ras. De gewassen staan er ongelooflijk mooi op en het fruit heeft de perfecte maatvoering, een hoog soortelijk gewicht en een felrode kleur. Door ongunstige weersomstandigheden in de aardbeienteeltgebieden konden we pas vanaf half maart aanzienlijke volumes oogsten. Tot en met 30 mei heb ik 580 g/plant geplukt, met een uitvalpercentage van bijna nul. Ik denk dat de laatste oogst rond 10 juni zal plaatsvinden. Voor dit ras krijgen we gemakkelijk tot 30 cent per kilo meer dan voor de traditionele aardbeienrassen."

Bewortelde stekken van Limvalnera

Limvalnera wordt in de regio Basilicata gedistribueerd door Fornabaio Piantine, een bedrijf dat gespecialiseerd is in de verkoop van aardbeiplanten en al actief is sinds 1975. "Dit ras is verkrijgbaar in 3 soorten: verse planten, bewortelde stekken van 66 mm (aanplant tussen 10 en 20 september) en bewortelde stekken van 96 mm (te planten vóór 10 oktober)", zegt Rocco Marzo. "Dit jaar is het areaal in de Metapontino streek 14 hectare groot, maar we verwachten een aanzienlijke toename voor volgend seizoen. Veel bedrijven besluiten voor volgend jaar dit ras op te nemen in hun catalogus, zodat we al bezig met de voorbestellingen van het plantmateriaal."

Voor meer informatie:
Fornabaio Piantine
Via Puglia, 61
75025 Policoro (MT) - Italië
Tel: +39 3387226740
roccomarzo2@gmail.com
Fornabaio-Piantine


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven