"Marges zijn enorm krap dit jaar"

Prijzen Egyptische druiven amper gestegen, ondanks hogere kosten

Het Egyptische druivenseizoen is begonnen, maar wel wat later dan normaal. Dit betekent dat Egyptische telers nog veel werk voor de boeg hebben. Eén exporteur legt uit dat de marges dit jaar enorm krap zijn vanwege de hogere kosten.

May Salem, algemeen directeur van het Egyptische druiven- en granaatappelexportbedrijf FinBi, legt uit dat het bedrijf het drukker heeft dan normaal als gevolg van de late start van het exportseizoen. "De opbrengsten zijn momenteel prima, met name die van het ras Sugraone. Er zijn contracten lopende bij grote retailers. In de pakstations is het een drukte van belang, nu verschillende rassen tegelijk worden geplukt. Op dit moment worden er dagelijks ongeveer 20 ton Frame-druiven geoogst. Deze week is ook de pluk van het ras Sugraone van start gegaan. 

Nu de operationele kosten verder stijgen, valt er voor druivenexporteurs dit seizoen minder winst te behalen. Salem licht dit toe: "De marges zijn dit jaar zeer krap omdat sommige teeltkosten verdubbeld of verdrievoudigd zijn ten opzichte van vorig jaar. De prijzen zijn daarentegen amper gestegen. De oorlog tussen Rusland en Oekraïne en de hoge kosten voor verpakken en verladen doen de verkooprijzen ook geen goed."

"Hoewel de druiven dit seizoen wat later worden geëxporteerd, zijn de vraag en beschikbaarheid uitstekend," zo vervolgt Salem. "De vraag is goed en dan vooral voor premium trossen en residuvrij fruit. Het zal een uitdagend seizoen worden wat betreft de kosten, vraag en aanbod, kwaliteit en wisselkoersfluctuatie. Gelukkig zijn de opbrengsten dit seizoen beter dan vorig jaar. Dit geldt zowel voor druiven als granaatappelen."

"Onze markt bevindt zich dit seizoen vooral in Europa, met Duitsland, Nederland en het VK de voornaamste exportbestemmingen. De export van Egyptische druiven kwam weliswaar laat op gang, maar de aanvoer is goed. We hopen dat de sterke vraag nog een paar weken aanhoudt," zegt Salem tot slot. 

Voor meer informatie:
May Salem
FinBi for Land Reclamation and Agriculture Development
Tel: +202 37495616
may@natesngrapes.com 
www.natesngrapes.com 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven