Nederlandse groente- en fruitexport naar Saoedi-Arabië afgenomen

De Nederlandse agrifood-export naar de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) & Saoedi-Arabië nam in 2021 toe. De twee landen zijn samen goed voor 73,5% van de Nederlandse export naar de Golfregio. Wanneer we inzoomen op de handelsgroei, zien we dat het karakter van de Nederlandse agrifood-export aan het veranderen is: van (eind)producten naar technologie en kennis. Agrifood-producten maken nog steeds 20,5% uit van de Nederlandse export naar de bredere Golfregio.

Nederlandse agrifood-export naar Saoedi-Arabië blijft groeien
De Nederlandse agrifood-export naar Saoedi-Arabië steeg in 2021 met ruim € 75 miljoen tot € 644,4 miljoen, wat een toename van 13,2% inhoudt. Die groei is groter dan in 2020, toen de export naar Saoedi-Arabië met 11,2% steeg.

Wel vond een daling plaats van de export van groenten en fruit vanuit Nederland naar Saoedi-Arabië (-16,4%). Deze ontwikkeling sluit aan bij het overheidsbeleid van zowel Nederland als Saoedi-Arabië. Enerzijds wil de Saoedische overheid de voedselzekerheid van het land verbeteren door lokale teelt te stimuleren, waarvoor machines en kennis nodig zijn. Dit verklaart de daling van de Nederlandse export van verse producten, evenals de stijging van de uitvoer van landbouw- en voedselindustriemachines.

Anderzijds is het Nederlandse beleid verschoven van de export van verse producten – Nederland is een van de grootste exporteurs ter wereld – naar de uitvoer van kennis en technologie. De rol die Nederland tegenwoordig wil opnemen, is het ondersteunen van landen bij het veiligstellen van hun binnenlandse voedselproductie.

Zoals eerder vermeld is de export van landbouw- en voedselindustriemachines drastisch toegenomen, vooral machines die worden gebruikt voor voedselbereiding of -verwerking en land- en tuinbouwapparatuur.

Nederlandse agrifood-export naar VAE hersteld van gevolgen pandemie
In 2021 was de Nederlandse agrifood-export naar de VAE € 577,8 miljoen waard, een stijging van 5%. Dat is een indrukwekkende groei, rekening houdend met het feit dat het jaar ervoor een daling van 9,6% werd opgetekend. Omdat de export in de jaren daarvoor gestaag groeide, hield deze daling direct verband met de gevolgen van de pandemie. In 2021 heeft de VAE haar agrifood-import hersteld in overeenstemming met de Voedselzekerheidsstrategie 2051 van de overheid. Een deel van die strategie is om duurzame voedselteelt mogelijk te maken door het gebruik van moderne technologieën, wat de stijgende import van allerlei soorten landbouwapparatuur uit Nederland naar de VAE verklaart.

Verschuiving van de regionale economische patronen
Op economisch gebied is er een verschuiving in de regionale patronen merkbaar. Voor de agrifood-handel begon dat zichtbaar begon te worden in het jaar 2020, toen Saoedi-Arabië de grootste afnemer van Nederlandse agrifood-producten in de regio werd. Tot dat jaar bezetten de VAE altijd de hoogste plaats. We zagen niet alleen dat de export naar de VAE daalde (-9,6%), maar ook dat de uitvoer naar Saoedi-Arabië fors toenam (+11,2%). (Bron: Agroberichten Buitenland, Nederlandse landbouwexport naar Golfstaten nam toe in 2020 tijdens pandemie, 5 juli 2021)

Saoedi-Arabië is goed op weg om het internationale transportknooppunt van de regio te worden, een rol die altijd is vervuld door vriend en buurland VAE. Een paar jaar na de lancering van de Saudi Vision 2030 is de implementatie ervan zichtbaar in een breed scala van sectoren: Saoedi-Arabië heeft maatschappelijke veranderingen en tal van economische ontwikkelingen meegemaakt. De Saoedische economie wordt herontworpen om op lange termijn olie-onafhankelijk te worden.

Saoedi-Arabië schaalt export van nationale producten op
De Nederlandse import van agrifood-producten uit de Golfregio is in 2021 fors toegenomen tot € 95,2 miljoen (+18%). En de import lijkt nog meer te gaan stijgen, aangezien het bedrag voor het eerste kwartaal van 2022 al € 86,8 miljoen bedraagt, goed voor 90% van de totale import van het hele voorgaande jaar.

Deze regionale stijging wordt grotendeels gedragen door de toegenomen export van Saoedi-Arabië naar Nederland (+31,2% in 2021). De toename kan worden verklaard door het streven van Saoedi-Arabië om zijn economie te diversifiëren via een grotere export van nationale producten. Een mooi voorbeeld hiervan is de stijging van de Nederlandse import van dadels uit Saoedi-Arabië met 56,3%. Hoewel deze forse opwaartse beweging al in 2020 inzette, lanceerde de Saoedische regering in maart 2021 de zogenaamde Made in Saudi-campagne. Dit initiatief onder leiding van de Saudi Export Development Authority is gericht op het promoten van nationale producten, zoals dadels, op de binnen- en buitenlandse markt.

Bron: Agroberichtenbuitenland


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven