Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Oekraïne versoepelt een reeks regels om landbouw gaande te houden

In Oekraïne is onlangs een wet aangenomen waarmee de export, import en doorvoer van landbouwproducten van en naar Oekraïne wordt vereenvoudigd tijdens de staat van beleg. Doel daarvan is dat boeren en telers voldoende toegang houden tot meststoffen, fokkerijproducten en zaaizaden vergroten, de export van producten op gang blijft en de Oekraïense biologische sector wordt ondersteund. 

De staatsregistratie die normaal geldt bij de invoer van meststoffen  en chemische stoffen voor kunstmestproductie wordt voor een reeks stoffen tijdelijk afgeschaft. Daarnaast is voor een aantal chemische middelen tijdelijke geen positieve beslissing van overheidsautoriteiten nodig.

Producenten van biologische producten mogen tot 1 juli 2024 het label 'biologisch' gebruiken, zelfs als ze volgens de wet nog niet zijn geregistreerd als biologisch bedrijf, maar wel gecertificeerd zijn door een biologische certificeringsinstantie. Oekraïense biologische producenten die zijn gecertificeerd door een buitenlandse certificeringsautoriteit en die nog niet deze status in Oekraïne hebben gekregen, kunnen zonder extra overgangsperiode overstappen op Oekraïense productienormen. Ook kunnen ze zo in aanmerking komen voor overheidssteun.

De lijst van instanties die monsters mogen nemen en fytosanitair onderzoek mogen uitvoeren wordt tijdelijk uitgebreid. Er wordt een vereenvoudigde procedure toegepast waarbij werknemers van particuliere laboratoria bij het onderzoek worden betrokken, landbouwkundigen-inspecteurs zullen ook gemachtigd zijn om inspecties uit te voeren voor audits op certificering. Een fytosanitair certificaat is 30 dagen geldig in plaats van 14 dagen. Elektronische fytosanitaire certificaten mogen worden afgegeven als het land van bestemming deze accepteert.

Vrachten met levende dieren die bestemd zijn voor Oekraïne kunnen ook worden vervoerd door landen die niet vrij zijn van bepaalde dierziekten volgens de Internationale organisatie voor diergezondheid OIE. Hierdoor houdt de Oekraïense veehouderij voldoende toegang tot waardevol genetisch fokmateriaal uit landen van de Europese Unie.

Bron: Agroberichten Buitenland

Publicatiedatum: