Christina Gogeff over de start van het Beierse koolseizoen:

"Duitse spitskool stuit op een vrij lege markt"

Ondanks de droge winter en de daaruit voortvloeiende overmatige irrigatie kon het teeltbedrijf Gogeff uit München op 18 mei de eerste spitskool uit eigen vollegrondsteelt op de plaatselijke groothandelsmarkt aanbieden. "De vraag is goed, vooral omdat de oogst in de zuidelijke EU-landen ten einde loopt. Hierdoor stuit de Duitse spitskool op een vrij lege markt", zegt Christina Gogeff, die het bedrijf sinds de jaarwisseling runt.

Naast spitskool verkoopt het bedrijf ook savooiekool, bloemkool, broccoli, koolrabi en sla uit eigen vollegrondsteelt. "Wat we niet zelf kunnen telen, nemen we van omliggende telers af, waardoor we ook in het vroege assortiment al een breed scala aan Duitse groenten aan kunnen bieden", vervolgt Christina. Bij bepaalde groentensoorten, bijvoorbeeld spitskool, kan de vraag al voor 100 procent met het eigen aanbod gedekt worden.

Pas geoogste spitskool van de nieuwe oogst

Kwaliteitsproblemen bij koolrabi
Hoewel de vroege spitskool over het algemeen iets kleiner uitvalt, is de kwaliteit tot nu toe zeer goed geweest. "We hebben soms problemen met slakken die onze gewassen aanvreten, vooral bij koolrabi. Hierdoor is niet alles meer onberispelijk en moeten we onze prijzen in sommige gevallen verlagen." Bij andere gewassen in de vollegrond doet dit probleem zich minder vaak voor.


De familie Gogeff is al lang in de tuindershal van de groothandelsmarkt München gevestigd. In het vijfenzeventigste jubileumsjaar gaf Peter Gogeff het stokje door aan zijn dochter Christina, die het bedrijf nu in de vierde generatie runt.

Kostenstijgingen kunnen slechts gedeeltelijk doorberekend worden
Het gros van de zelf geteelde vollegrondsgroenten wordt via de standverkoop op de groothandelsmarkt München verkocht, hoofdzakelijk aan marktlieden en gespecialiseerde retailers. De klantenkring wordt gecompleteerd door gastronomen en grootverbruikers. Ook bij Gogeff is men bezorgd over de huidige kostenstijgingen binnen de teelt. "Vooral bemesting, maar ook zaaigoed en minerale olieproducten zijn duurder geworden. Hoewel de extra kosten bij de teelt in de vollegrond nog te overzien zijn vergeleken bij kassenteelt, levert deze factor ons op alle gebieden van de groententeelt problemen op. Ook al voelen we een zekere acceptatie bij de afnemers, de extra kosten kunnen we helaas slechts voor een deel in de handelsprijs doorberekenen", schetst Christina verder.

Desondanks zijn de voortekenen voor het vollegrondsseizoen van dit jaar positief, benadrukt Christina. Juist bij koolgroenten zal er vermoedelijk tot eind december volop geoogst kunnen worden. "Wij snijden en leveren savooiekool direct vanaf het veld en in goede jaren is het tot in januari of februari leverbaar. Ook witte kool, rode kool en broccoli kan tot Kerst aangeboden worden. Spitskool is daarentegen gevoeliger voor vorst en kan, vergeleken bij witte kool, nauwelijks bewaard worden omdat de kwaliteit dan snel achteruitgaat. Maar afgelopen jaar is het ons gelukt om ook deze koolsoort tot in de winter uit eigen teelt aan te bieden." 

Foto's: Gemüsebau Gogeff

Voor meer informatie:
Christina Gogeff
Gemüsebau Gogeff
Großmarkt München (Gärtnerhalle, Reihe I)
Tel: +49 89 7254763
kontakt@gemüsebau-gogeff.de  
www.gemüsebau-gogeff.de  


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven