"Het is een volstrekt ongebruikelijk jaar geweest"

Europese avocadomarkt overvol

"De Europese avocadomarkt had dit jaar wat verrassingen in petto tijdens het afzetvenster van Zuid-Afrikaanse avocado's. Zo had Israël een grotere oogst dan normaal en bleef zij langer dan verwacht op de markt aanwezig," vertelt Clive Garrett, voorzitter van de South African Avocado Growers' Association.  

"Peru had ook een overvloedige oogst. Ik heb begrepen dat er op een bepaald moment een recordaantal containers (meer dan 700) per week werden verladen. Spanje en Marokko bleven eveneens lang op de markt aanwezig en zelfs Chili, dat de afgelopen jaren wordt geteisterd door droogte, had een grotere oogst dan in het verleden."

De avocado's uit deze landen bereikten de markt gelijktijdig, waardoor er volgens Clive een 'perfecte storm' werd gecreëerd. Vanwege grotere oogsten en verlenging van seizoenen (of beide) ontstond er overaanbod en kwamen de avocadoprijzen in Europa onder druk te staan.

"Waar we in het verleden konden rekenen op meer dan € 9 per karton (4 kilo), was dit nu gezakt naar € 7 - € 8. Het was echt een moeilijk seizoen," merkt Clive op. "Wat sommigen in de sector doen, indien mogelijk, is hun fruit wat langer aan de bomen laten hangen, totdat de grootste volumes van de Europese markt verdwenen zijn."

De Zuid-Afrikaanse avocado-oogst is voor zo'n 65% voltooid. Hij voegt eraan toe dat Europese retailers hen laten weten dat zij de overlap van zoveel avocadotelende landen dit jaar als een uitzondering beschouwen. "Het is in elk geval geruststellend te weten dat dit niet als de norm wordt gezien. Het is een volstrekt ongebruikelijk jaar geweest."


Binnenlandse prijzen beter, ondanks hoge beschikbaarheid
In de vroege Zuid-Afrikaanse teeltgebieden, zoals Levubu, is de avocado-oogst al voorbij, terwijl deze in Tzaneen en Mpumalanga Loweveld momenteel in volle gang is. In KwaZulu-Natal en Zuidkaap moet het seizoen nog beginnen. "We gaan nog steeds de 15,5 mln exportkartons (4 kilo) halen waar we dit seizoen op rekenden."

De prijzen op de binnenlandse markt zijn beter, ondanks de hogere beschikbaarheid (ongeveer 100.000 kartons verdeeld over gemeentelijke markten in heel het land). De prijzen van Fuerte-avocado's liggen tussen de € 4,18 - € 4,50, terwijl die van andere rassen rond de € 3,80 per karton (4 kilo) liggen. 

Avocado's ook vanuit Maputo verladen
Avocadotelers streven ernaar koelcontainers op hun bedrijven te laden, maar hebben moeite met het vinden van voldoende apparatuur. Toch heeft de beperkte beschikbaarheid van containers de export van Zuid-Afrikaanse avocado's tot nu toe niet belemmerd. 

Dit seizoen werden er ook containers vanuit de haven van Maputo, in Mozambique, verladen. 

Voor meer informatie:
Clive Garrett
South African Avocado Growers’ Association
+27 15 307 3676/7
info@subtrop.co.za
avocado.co.za


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven