"Solidair met blauwe bessentelers in Oekraïne"

International Blueberry Organization wijst Polen aan als gastland voor IBO Summit 2023

De International Blueberry Organization (IBO) heeft bekendgemaakt dat de volgende IBO Summit van 3 tot 5 juli 2023 zal worden gehouden in de Poolse stad Lublin. De IBO ziet het als haar taak de groei van de sector te ondersteunen, die volgens de USDA in 2019  een waarde van €2 mld vertegenwoordigde. Daarnaast zal als blijk van solidariteit de Oekraïense blauwe bessensector tijdens het evenement extra in de spotlights worden gezet.  

Consumptie neemt in rap tempo toe
In Polen worden al meer dan 45 jaar op commerciële schaal blauwe bessen geteeld. Het blauwe bessenareaal in het land telt bijna 11.000 hectare en de jaarlijkse oogst bedraagt omstreeks 55.000 ton, waarvan een groot deel wordt geëxporteerd. De import van blauwe bessen in Polen en de binnenlandse consumptie namen de afgelopen jaren in rap tempo toe, mede dankzij de hogere beschikbaarheid buiten het lokale seizoen en de zeer succesvolle promotiecampagne 'Tijd voor Pools superfruit'. 

Dominika Kozarzewska, van IBO en de Polish Blueberry Promotion Foundation: "We willen deelnemers laten profiteren van de ruime ervaring van de Poolse blauwe bessensector en ingaan op de vraag  hoe blauwe bessen zijn uitgegroeid tot een lifestyleproduct voor veel Polen. We zullen waardevolle inzichten delen over hoe de consumptie kan worden gestimuleerd en waarom Poolse consumenten smaak boven al het andere zijn gaan waarderen."

Persoonlijke bezoeken
De Summit 2023 zal onder andere bestaan uit een bezoek aan het blauwe bessenteeltbedrijf Ochoza, één van de grootste biologische blauwe bessenteeltbedrijven ter wereld, met een areaal van in totaal 110 hectare, waaronder 30 hectare onder tunnels. Deelnemers zullen ook de gelegenheid krijgen om de proeflocatie Karczmiska Blueberry Factory te bezoeken, die zich richt op Northern Highbush-rassen, evenals de telersvereniging Polskie Jagody, die beschikt over een areaal van 130 hectare. Daarnaast zullen aanwezigen de mogelijkheid krijgen om een bezoek te brengen aan de Wilczewscy Blueberry Farm, het grootste blauwe bessenteeltbedrijf van Europa.  

De blauwe bessenhoofdstad van Polen
De pittoreske stad Lublin in het zuidoosten van Polen heeft een geschiedenis die tot 700 jaar teruggaat en is gesitueerd op de grens tussen Oost- en West-Europa. De stad geldt tevens als middelpunt van de Poolse zachtfruitteelt.

"De successen van onze telers kunnen onder meer worden toegeschreven aan het unieke klimaat in deze streek," vervolgt Kozarzewska. "We zijn zeer actief als telers en beschouwen het als onze verantwoordelijkheid om de markt te laten groeien in plaats van er passief aan deel te nemen. Dit is waarin Poolse blauwe bessentelers zich momenteel onderscheiden." 

Solidariteit met Oekraïne
Naar aanleiding van de inval van Rusland in Oekraïne zal IBO haar solidariteit met de Oekraïense blauwe bessensector betuigen door deze tijdens de Summit 2023 extra onder de aandacht te brengen.

Iryna Kukhtina, voorzitter van de Ukrainian Berries Association: "Ondanks de oorlog in Oekraïne en de schade aan sommige teeltbedrijven functioneert de blauwe bessensector nog altijd. Op alle bedrijven kon dit voorjaar worden gestart met het werk in de boomgaarden en ook dit jaar zullen we blauwe bessen exporteren. Bovendien zijn we nu al begonnen met het herstellen en verder ontwikkelen van onze sector. Wij zijn dan ook enorm blij om deel uit te maken van de IBO Summit in 2023."

Voor meer informatie: 
IBO
info@internationalblueberry.org 
www.internationalblueberry.org  


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven